Çek sanatçı Veronika Richterová, plastik şişeleri onlardan heykel yaparak geri dönüştürüyor. Veronika'nın, birçok ülkede üretilen farklı şişe tipleri koleksiyonunu sergilediği bir "plastik şişe sanatı" müzesi de var.
“Flying Fox”, fotoğraf: Michal Cihlár, 2007
Sanatçı Veronika Richterová, 2004 yılından beri, plastik şişeleri geri dönüştürerek heykeller yapıyor. “Pet-art” (Plastik şişe sanatı) olarak adlandırdığı çalışmalarına, plastik şişelerin ısıyla uğradığı deformasyonu gördükten sonra başlamış. Yıllar içerisinde plastik şişeleri, kendi deyimiyle “kafasına takmış”. 2004’ten bu yana binlerce plastik şişeyle yüzlerce heykel yapan sanatçı, bu işin teknolojik süreçleriyle ilgili metotlar geliştirmiş.
“Mushrooms”, fotoğraf: Michal Cihlár, 2005
Veronika, plastik şişeleri kesme, ısıtma, bükme, birbirleriyle birlikte eritme gibi birçok yöntemle dönüştürüyor. Tasarımlarında genellikle doğadan ilham alıyor. İşleri; yengeç, balık, deniz anası, yarasa gibi hayvan heykellerini; kaktüs, nilüfer, manolya, palmiye gibi bitki heykellerini; iç mekan dekorasyon objelerini içeriyor.
“European Lobster”, fotoğraf: Michal Cihlár, 2005
“Roses”, Fotoğraf: Michal Cihlár, 2007
Pet-art projesiyle birlikte, geri dönüşüm kutularında şişe arama ihtiyacı doğmuş. Bu işe başladıktan kısa bir süre sonra sanatçı, piyasaya sürülen plastik şişe tiplerinin çok sık değiştiğini, bazı favori modellerinin sürümden kalktığını fark ediyor. Böylelikle, bu görünürde işe yaramaz olan objeleri gelecekte kullanmak üzere muhafaza etmeye karar veriyor. Grafik tasarımcı olan eşi Michal Cihlář’ın yardımıyla, beklenmedik bir çeşitliliğe sahip olan, plastik şişe tasarımının sürekli evrimini, evrensel karakterini ve yerel farklılıklarını, modellerin kopyalanma hatalarını gözler önüne seren bir koleksiyon hazırlıyor ve ikili bir plastik şişe sanatı müzesi açıyorlar. Koleksiyon, gezdikleri ülkelerden kendilerine yeni tiplerde şişeler getiren arkadaşlarının da yardımıyla sürekli genişliyor.
“Pet-art Museum”, Fotoğraf: Jan Pohribný
Veronika’nın çalışmalarının yer aldığı internet sitesinde “Pet Şişelere Övgü” isimli bir bölüm de var. Sanatçı bu bölümde, pet şişenin kimyasal yapısına, büyük ölçekli üretiminin tarihine, çeşitli ülkelerden pet şişe kullanım yöntemlerine dair bilgiler derliyor.