TrussFab, kullanıcıların strüktürel analizlerle tasarımlarını doğrulamalarına imkan verip, plastik şişe kullanarak hayata geçirmeleri için gerekli kapsamlı mühendislik bilgisine sahip bir yazılım.
Tüm mühendislik öğrencilerine, özellikle de henüz mühendis olamayanlara duyurulur. Artık karışık matematik işlemleri ile uğraşmadan kendinize bir strüktür tasarlayabilir ve onu inşa edebilirsiniz. Almanya’da bulunan Hasso Plattner Institute’dan bir grup araştırmacı, insan ağırlığını taşıyabilecek kuvvette, büyük ölçekli strüktürlerin inşa edilebileceği bir yazılım tasarladı.
TrussFab, oluşturulmak istenen basit strüktürün eskizinin yapılabileceği bir yazılım. Bu yolla program otomatik olarak şişe temelli strüktürü oluşturabiliyor ve şişeleri önceki sistemlerin yaptığı gibi küçük parçalar halinde kullanmak yerine kiriş gibi bir strüktürel eleman olarak değerlendiriyor. Şişeleri kafes sistemle birleştirmek için ise güçlü üçgen bağlantılar kullanılıyor. Yazılım, bunu karmaşık algoritmalar kullanarak ve yapının sağlamlığından emin olmak amacıyla hassas strüktürel analizler yaparak sağlıyor.
Bir strüktürel tasarımı uzay kafes sistemle inşa etmek mühendislik açısından verimli bir durum. Kafes sistem fiziksel yerleşimini yükleri desteklemek için kullanır ve bu yükleri sistematik olarak sıkıştırma ve gergi elemanları vasıtasıyla temele kadar iletir. Yazılımda da kullanılan bu sistem ile her bir şişenin deforme olması engellenmiş. TrussFab, kafes birleşimlerini dörtgen ve sekizgen köşebentleri birleştirip sekizgen petek strüktür elde ederek sağlıyor.
TrussFab’ı kullanarak strüktür tasarlamanın ve onu inşa etmenin beş adımı bulunuyor. İlk aşamada, tasarladığınız strüktürün eskizini yapıp bunu yazılım araclığıyla modellemeniz gerekiyor. Yazılımda kullanım kolaylığı açısından tasarım aracı olarak SketchUp tercih edilmiş. TrussFab sonrasında modele uygun kafes sistemi otomatik olarak simüle edebiliyor.
Her profesyonel mühendislik yazılımı gibi bu Alman yazılımı da editoryal özellikler içeriyor. Dolayısıyla kafes sistemi korurken, strüktürel formu düzenlemek mümkün. Yazılım ayrıca kafes formlu geniş kirişler de tasarlayabiliyor ve kuvvetleri belirlemek için güçleri hesaplayan strüktürel analizör kullanılmış. Eğer tasarımda sorun varsa bu analizör uyarı veriyor.
Kafes sistemin en önemli bölümlerinden birisi birleşim noktaları. TrussFab, tüm bağlantıların modellenebildiği üç boyutlu köşebent tasarım özelliğine sahip. Bu köşebentler 3D veya 2D olarak basılıp, lazer kesimle hazırlanabiliyor. 3D köşebentler hazırlandığında ise montaj işlemine başlanabiliyor. Yazılım, her bir kullanıcı kendine özgü bu köşebentleri takip ederek, manuel şekilde tasarımını hayata geçirebileceği şekilde tasarlanmış.
Araştırmacılar, çeşitli basit yapıları tasarlayıp uygulayarak TrussFab sistemini test etmişler. Bunlardan birisi basit ve etkili bir sütrüktür olan iki kişilik bot.
TrussFab, kullanıcıların strüktürel analizlerle tasarımlarını doğrulamalarına imkan vererek, onları uygulamaları için gerekli kapsamlı mühendislik bilgisine sahip bir yazılım. Bu özelliğiyle mühendisliğe ve mühendislerin geleceğine yönelik ipuçları veriyor.