İstanbul Fulya'daki 42 katlı Polat Tower binasında çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangında can kaybı yaşanmadı.
Dikilitaş Hakkı Yeten Caddesi’nde bulunan Polat Tower Residence’nin giriş katında çıkan yangın, kısa sürede rüzgarın da etkisiyle büyüyerek, dış cepheyi sardı. Bina, yapılan anonslarla tahliye edilirken, olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ve emniyet ekipleri sevk edildi.
Dış cepheyi saran yangın nedeniyle rezidansın izolasyon malzemeleri ve camları sökülerek veya kırılarak yere düştü.
Yangın, itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla yaklaşık 30 dakikada kontrol altına alındı.
Söndürme çalışmalarına, Türk Kızılayı da destek verdi.
Bu arada binanın yakınında bulunan benzin istasyonları önlem olarak boşaltıldı.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de olay yerine gelerek inceleme yaptı. Sarıgül, yangın sonucu ölen ve yaralanan olmadığını öğrendiklerini kaydetti.
İstanbul Valisi: Klimaların bulunduğu bölgede gerçekleşti
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Polat Tower Residence’deki yangının, binanın dış cephesinde klimaların bulunduğu bölgede, teknik bir problemden kaynaklandığını ve kontrol altına alındığını bildirdi.
Vali Mutlu, Polat Tower Residence’deki yangına ilişkin yaptığı açıklamada, ”Binanın dış cephesinde klimaların bulunduğu bölgede teknik bir problemden kaynaklanan yangın, kontrol altına alındı” dedi.
Mutlu, yangında yaralanan olmadığını belirtti.
Bu arada, yangın üzerine olay yerine gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, iş adamı Adnan Polat’a geçmiş olsun dileklerini iletti.
Yangının olduğu bölgeye gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş şu açıklamalarda bulundu:
“Ciddi bir faciadan dönüldü. İtfaiyeler 3 dakikada bölgeye alıştı. Bina akıllı olmasaydı farklı sıkıntılar yaşanırdı. Bina cephesine çıkan yangın penceresi olmayan bölümde çıkmış. Büyük bir facia atlatıldı. Nedeni daha sonra ortaya çıkacaktır. İzolasyon malzemesi yandı ve etrafa saçıldı”
Olay yerine giden Adnan Polat da açıklamasında “Bütün katlar tahliye edildi. Yangından dolayı en büyük mutluluğumuz güvenlik sisteminin çalışması ve kimsenin ölmemesi” diye konuştu.
Bu arada İstanbul’da birbiri ardına yükselen gökdelenler, Polat Tower Residence’da bugün meydana gelen yangının ardından ”akıllı bina” teknolojisini gündeme getirdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi Öğretim Üyesi, Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği (TÜYAK) Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, akıllı bina ile yangın önlemenin doğrudan ilişkisi bulunmadığını savunarak, Polat Tower Residence’da yangın merdivenlerinin doğru tasarlanmış olması, duman algılama ve anons sistemlerinin bulunmasından dolayı ölüm ve yaralama olaylarının meydana gelmediğini, bunların yangın önlemi olduğunu söyledi.
Kılıç, asansörlerin güvenlik kontrolü, sıcaklık ve nem kontrolü, arıza yapan bir sistemin bilgilendirmede bulunması ve giriş-çıkış kontrollerinin kaydedilmesinin akıllı bina kavramı içerisinde yer aldığını belirterek, şöyle konuştu:
”İnsan eli değmeden, insanın kontrolü dışında yapılan sistemlerin olduğu yerler akıllı bina kavramına giriyor. Buradaki yangın önlemlerinin akıllı bina kavramı ile ilişkisi yok. Gökdelenlerin her katında ayrı yangın zonu olması gerekir. Bunun anlamı şudur; bir katta bir yangın çıkmışsa diğer kata 2 saat boyunca geçmeyecek önlemlerin alınması gerekir. Giydirme cephelerde katlar arası geçişlerde asla yanıcı madde kullanılamaz. Yanmaz olmak zorundadır. Şu anda yapılan gökdelenlerde, özellikle manzara güzel olsun diye, dış cephe tam olarak giydirilir, cam yapılır. Yönetmeliklere göre katlar arasında en az bir metre yangın geçirmeyen kısım olmalıdır. Bu yapılamıyorsa cephenin yağmurlama sistemiyle korunması lazım. Cephedeki malzemeler yangına dayanıklı olsaydı yangın büyümezdi.”
Kılıç öte yandan nisan ayında Yangın Yönetmeliği’ndeki ”itfaiye görüşü alınır” maddesinin iptal edildiğini, bunun kaosa neden olacağını savundu.