Portekiz’de Doğayı Kadraja Alan Ev

Portekizli mimarlık ofisi Bak Gordon Arquitectos, Portekiz'in Alentejo bölgesinde yüzme havuzundan referans alan bir ev tasarladı.

Evin güney aksı boyunca uzanan havuz, tasarımın başlangıç noktası. Çimenli ve kumlu araziden oluşan manzarayı yansıtacak biçimde tasarlanmış. Mimarlık ofisi, havuzu “bütün panoramanın rezonans alanı’’ olarak tanımlıyor.

Yapının yaşayan bir tablo gibi doğayı çerçevelemesi amaçlanmış, bu yüzden yapıda çok açıklık bulunmuyor. Yapının geometrik kompozisyonu ve açıklıkları, kullanıcılara ışıkla “yıkanmak” ve manzarayı izletmek için birden fazla alan sağlıyor. Alentejo manzarasının yataylığı ve gün ışığının geometrisi de tasarımı etkilemiş. İç-dış mekan ilişkisi manzaraya ve iklime yanıt verecek biçimde oluşturulmuş.

Evin tamamı pigmentli bir kireç harcı ile kaplanmış ve dışarıdan mantar ile yalıtılmış. Bu malzemeleri kullanırken bölgenin peyzajı ve mirası hakkında bilgi vermesi amaçlanmış. Alentejo’da atalardan kalma yapılar da kireç harcı ile kaplanıyormuş.

İç mekan kurgusunda; havuzun yanında konumlanan uzun bir oda, açık planlı oturma ve yemek alanı bulunuyor.

Mimarlık ofisi, kullanıcıların günün büyük bir kısmını burada geçirdikleri için alana “fresk odaları” ismini vermiş. Bu alan, açık oturma alanları içeren bir çift yükseltilmiş blokla tanımlanmış.

Evin geri kalanı, küçük bir havuz içeren kapalı iç avlu etrafında kurgulanmış. Üç yatak odanın her birinde özel birer banyo bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın