Portekiz’de Geleneksel Bir Villanın Restorasyonu

Portekizli ofis Corpo Atelier Faro şehrinin sakin bir sokağında, iki katlı geleneksel bir beyaz villayı restore edip yeniledi.

Ofis, 2002 yılında tamamladıkları projeye konut restorasyonuna yönelik basit ama etkili yaklaşımlarına açık bir gönderme olarak  “kesilmiş tavanlar ve disleksik süslemeler” adını vermiş.

Tasarımcılar içeride her iki katta da kasıtlı olarak iki beyaz tavanın bir kısmını boş tutarak birinci katı ve çatı yapısını destekleyen ahşap kirişleri ortaya çıkarmışlar.

Bu tür müdahaleler sayesinde ortak alanlarda ve yatak odaları net mekansal merkezler oluşturmuşlar. Salon tavanındaki boş bırakılmış alandaki açıklık haç şeklini alırken, diğer tavandaki alan,  kirişlerin yerleşim şekliyle bir yaprağı çağrıştıracak şekilde tasarlanmış.

Evin dış cephesinde pembe kireçtaşı parçaları evin dört beyaz cephesinden üçüne dağıtılarak köşeler, kenarlar, frizler, pencere çerçeveleri ve giriş kapısı gibi belirli mimari özellikleri rastgele vurgulayacak şekilde planlanmış. Modern dokunuşlarla yenilenmiş gibi görünse de, villanın Faro’ya özgü rustik ambiyansı korunmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın