“Project Biennial D0 ARK Underground”un 26 Eylül’e kadar Bosna Hersek’te ziyaret edilebilen ikinci edisyonunda, Türkiye’den Banu Cennetoğlu, Yasemin Özcan ve Emre Erkal yeni işleriyle yer alıyor.
İş üretimleri SAHA Derneği tarafından desteklenen sanatçılardan Banu Cennetoğlu ve Yasemin Özcan’ın “Seni endişelendiren ne?” isimli video projesi, Emre Erkal’ın ise “Paleontology of Aspirations” isimli enstalasyonu bienalde sergileniyor. Küratörlüğünü Başak Şenova ve Branko Franceschi’nin üstlendiği, 35 uluslararası projenin katılımıyla gerçekleştirilen bienalin kavramsal çerçevesini “Time Cube” (Zaman küpü) ve “The Castle” (Kale) olarak iki başlık belirliyor.
İlki 2011 yılında Sırbistan ve Karadağ’ın işbirliğiyle Branislav Dimitrijevic’in küratörlüğünde, 44 sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen bienaldeki eserlerin çoğu halen sığınakta sergileniyor.
Project Biennial D0 ARK Underground, Sarajevo’nun 45 km güneyinde yer alan Konjic’de bulunan Atom Sığınağı’nda (Tito’nun atom sığınağı olarak bilinmektedir) bulunuyor. Yugoslav ordusu tarafından 1953 ve 1979 yılları arasında inşa edilen ve ARK diye isimlendirilen sığınak, 6500 m²’lik bir alanda bağlantılı 12 bloktan oluşuyor.
Banu Cennetoğlu ve Yasemin Özcan’ın “Seni endişelendiren ne?” başlığıyla çektikleri video projeleri, sanatsal olmayan bir disiplinden yola çıkarak Tito’nun D-O Atom Sığınağı gibi fiziksel bir alandaki enerji dolaşımının ölçülmesi üzerine kurulu. Sanatçılar bu projelerinde, güçlü bir hafızaya sahip bu mekanın gözle görülmeyen bilgisine, sığınağın mimari planı üzerinden eşzamanlı farklı protokollerle çalışan Zeynep Sevil Güven’in taraması aracılığıyla bakıyorlar.
Emre Erkal’ın “Paleontology of Aspirations” adlı enstalasyonu, sığınağın arkasındaki tünel ve duvarlarda neler olduğu sorusundan yola çıkıyor. Tahta bir kutu, pleksiglass malzemeden katmanlar ve ışık kullanılarak yapılan bu enstelasyon paleoantolojik bir deney niteliği taşıyor.
SAHA Derneği, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak, çağdaş sanatı destekleme amacında birleşen bir grup sanatsever tarafından 2011 yılında kuruldu. Dernek, Türkiye çağdaş sanatının tanınırlığını ve bilinirliğini artırmayı amaçlıyor ve bu doğrultudaki projelere karşılıksız destek veriyor. Evrensel değerlere saygılı ve demokratik bir duruşla, Türkiye çağdaş sanatı için özgür bir “saha” oluşturulmasını misyon ediniyor.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgiye SAHA Derneği’nin web sitesi
http://www.saha.org.tr/projeler/proje/banu-cennetoglu-yasemin-ozcan-emre-erkal üzerinden ulaşılabiliyor.