Projelerinizde çatı altında kalan hacimleri tasarlarken gün ışığından faydalanmanız için 10 neden

Gün ışığı, zihinsel ve fiziksel sağlığı olumlu yönde etkileyen en temel doğal kaynaktır. Günümüzde, insan yaşamının neredeyse tamamı konut veya ofis gibi iç mekanlarda geçiyor ve gün ışığından faydalanma konusunda son derece kısır hayatlar yaşıyoruz. Araştırmalar, bir pencereye yakın oturmanın sağlık ve mutluluğumuzu artırdığını söylüyor.

İşte tam da bu yüzden; VELUX çatı pencerelerinin, yukarıdan gelen ışık ile iç mekanda sağladığı avantajları sizler için derledik:

1. Doğal gün ışığı ile ısıtma ve soğutma maliyetlerini azaltmak mümkün

Çatı pencereleri gün ışığını direkt olarak içeri yansıtan bir konumdadır. Bu sebeple doğru ürün seçimi ve yerleşimi son derece önemlidir. Binanın yönüne göre stratejik noktalara yerleştirilen VELUX çatı pencereleri sadece VELUX modellerinde bulunan farklı cam teknolojisileri ile birleştiğinde (Konfor cam, Sinerji cam, 3 cam gibi) yaz – kış oda ısısının istenen seviyede korunmasını destekler. Bu basit dokunuşlar ile kullanıcıların 4 mevsim ısıtma ve soğutma faturalarından tasarruf etmeleri sağlanabilir.

2. Gün boyu yapay aydınlatma ihtiyacına son verir

VELUX çatı pencereleri ile özellikle çalışma alanlarını aydınlatmak için doğal ışıktan yararlanabilir ve yapay aydınlatma ihtiyacına son verebilirsiniz. Çatı kabuğunun bir cephe olarak kullanılmasına imkan tanıyan VELUX çatı pencereleri sayesinde çatı katlarının alt katlara oranla en az 2-3 kat daha aydınlık hale getirilmesi mümkündür. Bu alanları ofis, çalışma veya okuma odası şeklinde değerlendirmek böylece daha keyifli olacaktır. Artık kullanıcıların karanlık odalarda bilgisayar ekranına gözlerini kısarak bakmasına, kitap okumak için ışık yakmasına, loş ortamda ders çalışırken uyuya kalmasına son vermek mümkün. Elektrik faturalarında sağlanacak tasarruf ise cabası! Unutmayalım ki gün boyu yeterli doğal ışık almak, vücudun sirkadiyen ritimlerini düzenlediği için iyi bir gece uykusu almamıza yardımcı olacaktır.

3. Doğal ışıkla aydınlatılan mekanlar, daha iyi algılanan mekanlardır

Güneş ışığı, küçük alanların daha büyük, ferah ve aydınlık algılanmasını sağlar. Doğal gün ışığı tüm yapay aydınlatmalardan farklı olarak mekan algısını yönlendirmenize yardımcı olurken; mobilya, duvar rengi, mermer, seramik, dekoratif sanat eserleri ve diğer dikkat çekmek istediğiniz detayları ön plana çıkartır.

4. Doğal ışık çekici mekanlar yaratır

Potansiyel müşterileriniz de dahil olmak üzere herkes ışığa doğru çekilir. Çatı pencerelerinin pahalı çözümler olduğuna dair yaygın bir yanlış anlaşılma vardır ancak birçok kullanıcının unuttuğu şey, çatı pencereleri eklendiğinde herhangi bir alanın çok daha çekici mekanlara dönüşeceğidir. Bir çalışma, insanların açık, ferah ve aydınlık alanlara sahip evler için daha fazla ödeme yapmaya istekli olduklarını göstermektedir. Hele bir de muhteşem bir manzaraya sahip bir çatı katı varsa, pencereler ile bu manzaranın mümkün olan en iyi şekilde sahnelenmesi evin çekiciliğini ve değerini daha da arttıracaktır.

5. Manzarayı evin içine taşımak mümkün

Çatı katı güzel bir manzara ile çevriliyse ve kullanıcıların evin içinden de bu manzaranın tadını çıkarmalarını hayal ediyorsanız, VELUX çatı pencereleri bu hayalinizi gerçeğe dönüştürebilir. Doğal ışığın zihinsel ve fiziksel sağlığa kattığı tüm faydaların yanı sıra, bazen tek arzu edilen hangi mevsim olursa olsun bir fincan çay ile güzel bir manzaranın tadını çıkarmaktır.

“Gün ışığı sadece parlaklık ve ferahlık hissi vermekle kalmaz, aynı zamanda ruh halimizi ve bağışıklık sistemimizi olumsuz çevre koşullarına ve günlük streslere karşı güçlendirmek gibi başka faydalar da sunar.” Benefits of sunlight – for you and your home

6. Gün ışığı eşsiz bir doğal kaynaktır

Doğal ışık, odaklanmamızı ve verimliliğimizi arttıran eşsiz bir kaynaktır. Gün ışığı, enerji seviyemizi ve ruh halimizi olumlu etkiler. Tüm bunlar, özellikle zamanının büyük çoğunluğunu ev ya da ofis içinde geçirecek kullanıcılar için çok önemlidir. Gün ışığı sizi gün boyunca uyanık tutacaktır. Doğal ışığın yapay aydınlatmalara göre çeşitli psikolojik faydaları olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebeple çatı katlarının tasarımında VELUX çatı pencerelerinin kullanılması son derece hayati öneme sahiptir.

7. Doğal ışık uyku dengesini düzenler

Güneş ışığının zihinsel ve fiziksel refahımız üzerinde muazzam bir etkisi vardır. En önemli faydalardan biri, birçok fiziksel fayda sağlayan D vitamini kaynağı olmasıdır. Vücudumuz güneşin yolunu takip etmeye programlanmıştır. Doğal ışığa daha az maruz kalmak, vücutta uykuya dalma yeteneğimiz de dahil olmak üzere uyku düzenimizi bozan hormonal bir dengesizlik yaratır. Basitçe söylemek gerekirse: Gün ışığına maruz kalmak daha iyi uyumamızı sağlar.

8. Doğal ışık = Serotonin

Gün boyunca güneş ışığına maruz kalmak, beynimizin serotonin üretmesine neden olur. Bu hormon ruh halini, rahatlamayı ve dinlenme yeteneğini artırmaktadır. Bir çalışma, günde 30 dakika güneş ışığı alırsak, stres ve kaygı ile daha iyi başa çıkabileceğimizi göstermektedir.

9. Bitkileriniz size teşekkür edecek

Bitkiler güneş ışığında gelişir ve çiçek açar. Bunu bilmek için botanik alanında bir dereceye ihtiyacınız yok! Gün ışığı, iç mekan bitkileriniz için mükemmeldir ve yaşam alanınızda dinlendirici bir ortam yaratmanıza yardımcı olacaktır. Yeşil bitkiler ayrıca havayı detoksifiye etmeye yardımcı olur.

10. Çatı katı nasıl bu kadar büyük oldu?

Birden fazla ve farklı yönlerde konumlanmış gün ışığı kaynağı, mekanları ferahlatmak için harika bir yoldur. Özellikle alçak tavanlara ve sınırlı metrekarelere sahip çatı katlarında VELUX çatı pencerelerinin kullanılması, bu dar ve karanlık mekanların daha büyük, daha ferah ve daha aydınlık görünmesini sağlayacak ve kullanıcılar için daha davetkar alanlar tasarlamanıza yardımcı olacaktır.

VELUX çatı pencereleri

VELUX çatı pencereleri, 80 yılı aşkın süredir çatıdan gün ışığı ve doğal havalandırma sağlayan ürünler geliştirerek, çatının da bir cephe gibi tasarlanmasına yardımcı oluyor. Danimarka’nın köklü markası VELUX; iyi tasarım, yüksek teknoloji ve sağlıklı iç mekân konularındaki hassasiyeti ile uzun ömürlü çözümler sunmayı amaç ediniyor. Türkiye pazarında 20 yıldır kendi satış öncesi ve sonrası ekibiyle faaliyet gösteren tek marka olan VELUX, servis ve garanti anlamında da müşterilerin ihtiyaçlarına hızlı cevap verebiliyor.

VELUX Çatı Pencereleri hakkında detaylı bilgi için: velux.com.tr

Etiketler

Bir yanıt yazın