Limontepe’deki kentsel dönüşüm politikalarına karşı dernekleşen Limontepeliler mevcut dönüşümün rant ve talan projesi olduğunu belirterek, bakanlığın ve şirketin kendilerine dayattığı Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Sözleşmesi’ni imzalamayacaklarını dile getirdi.
İzmir’in yoksul bölgelerinden olan Limontepe ve Cennetçeşme semtlerinin gündeminde bu aralar kentsel dönüşüm var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bölgede 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında başlattığı kentsel dönüşümde kriz giderek büyüyor.
Toplamda 540 hektarlık alanı, 15 mahalleyi ve 35 bin konutu kapsayan dönüşüm 17 bin hak sahibini ve 53 bin 500’den fazla insanı etkileyecek. Dönüşümün imar planlarını ise bakanlık adına Yeni Hedef Harita isimli şirket yürütüyor. İzmir’in merkezine yakın olan bu bölge deniz manzarasına sahip, otobana, havaalanına, serbest bölgeye ve yeni yapılmakta olan fuar alanına yakın.
Mevcut kentsel dönüşüm projesinden dolayı yarı yarıya hak kayıplarının olacağını gören Limontepe halkıysa, Limontepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurdu. Kısa sürede 350 üyeye ulaşan dernek başlattığı “İmzalamıyoruz” kampanyası ile hak sahiplerini Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Sözleşmesi’ni imzalamamaya çağırıyor. Çağrıya destek büyük. İmar planının kendilerine gösterilmediği söyleyen Limontepeliler, bütün ısrarlarına rağmen kendilerine verilecek evlerin yerlerinin gösterilmediğini belirtiyor.
Dönüşümü yürüten firmanın süreci şeffaf yürütmediğini dile getiren Dernek Başkanı Doğan Yüksel “İmar planları yok, daha doğrusu bize göstermiyorlar. Bizden kendileriyle anlaşmamızı istiyorlar, bizden başka herkesin bir imar planı bilgisi var, fakat bize hiçbir şekilde gösterilmiyor bunlar. Zaten burada yaşayan insanların geneli yoksul ya da orta gelir düzeyli kişiler. Bu insanların ömürleri boyunca biriktirebildikleri ve tek servetleri bu evler. Burada tek servetimiz halinde bulunan evlerimizin ya da arsalarımızın heba olup gitmesini istemiyoruz. Burada kentsel dönüşüm adı altında yürütülen çalışmalar, söz konusu firmanın süreci şeffaf bir şekilde gösterememesi sonucu sekteye uğrayacaktır. Ortada imar planları yokken uzlaşma görüşmelerine çağrılıyoruz” dedi.
Çok az kişinin bu sözleşmeye imza attığı bilgisini veren Yüksel şunları dile getirdi: “Biz bölgemizin güzelleşmesini elbette istiyoruz. Ama bize önce hakkımız verilsin. Süreç netleşsin ve uzlaşmaya o zaman çağrılalım. Şimdi ikinci bir sözleşme daha ortaya çıkardılar. Üstelik bu yeni sözleşmede haklarımızı koruyacak bir madde de yok. Bizlere yer verilip verilmeyeceği konusunda bir kesinlik yok. ‘Olabilir, yapılabilir’ şeklinde ifadeler yer alıyor bu sözleşmede. Biz mütevazı insanlarız, bize ne eksik versinler, ne de fazla. Biz sadece hakkımız olanı istiyoruz. Bize hakkımızı versinler.”
Limontepe Mahallesi Muhtarı Tacim Öz: Bizim kuşkumuz, bizi ücra köşede yapılacak TOKİ konutlarına yerleştirmeleri. Kadifekale örneğindeki gibi. Deniz gören kısımların ise ranta açılması. İsmi ise yerinde dönüşüm. Ortada bir plan var, evet. Fakat bu plan asıl gösterilmesi gereken kişilere, yani bizlere gösterilmiyor. Projeyi göremediğimiz için de bu sözleşmeyi imzalamayacağız. Biz bilgilendirilmek istiyoruz. Öyle kaçamak cevaplar vererek, kimse bizlere bu sözleşmeyi imzalatamaz. Kentsel dönüşüme karşı değiliz, ama sürecin şeffaf olmasından yanayız, yerinde dönüşümden yanayız.”