Hükümetin "rantsal dönüşüm" çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. İstanbul'un önemli semtlerinden biri olan Kadıköy'de binaların çoğuna "yıkılsın" raporu verildi. Birçok Kadıköylü belediyeyi telefon yağmuruna tuttu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde acil yıkılmayı bekleyen 4 bin 77 konut ve 518 dükkân tespit etti. İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Yalova en riskli şehirler olarak öne çıkarken şimdilik 16 ilde yıkım kararı verilen riskli binalar tespit edildi.
Tespit çalışmalarında yıkımın en çok gerçekleşeceği şehrin İstanbul olacağı ortaya çıktı. Bu bağlamda İstanbul’un, kentsel rantı yeniden paylaşılacak illerin başında geldiği söylenebilir.
Takvim Gazetesi’nden Ali Berber’in haberine göre, tespit çalışmaları devam ederken bu sayının artması bekleniyor.
En çok rant aktarımı İstanbul’da hatta daha özelde Kadıköy’de gerçekleşecek
İstanbul’da bugün yıkılmayı bekleyen 3 bin 502 konut ve 450 dükkândan oluşan yapı stoku belirlendi.
İstanbul’da en çok yıkımın gerçekleşeceği ilçe ise Kadıköy oldu. İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Kadıköy’de bugüne kadar 109 binada bulunan bin 748 konut ve 147 dükkânlık yapı stoku riskli çıktı.
Kadıköy’den sonra en fazla riskli bina Ümraniye’de tespit edildi. Ümraniye’yi Maltepe, Üsküdar, Bakırköy, Şişli, Güngören ve Avcılar izledi.
İstanbul’un ardından Ankara’da 332 konut 2 dükkânın, Diyarbakır’da 106 konutun, Yalova’da da 72 konut 12 dükkânın riskli binalarda bulunduğu tespit edildi.
Dönüşümden nemalanacak rant odakları görmezden geliniyor
Van depremini fırsata çevirerek kentsel rantın yeniden bölüşümü için icat edilen ve “Kentsel dönüşüm yasası” olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde “riskli” yapıların tespit çalışmaları sürüyor.
Depreme dayanıksız olarak tespit edilen “riskli yapı”nın yıkımı gündeme gelirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve TOKİ’nin emrine verilmiş “Kentsel dönüşüm” sürecinde dönüşümden nemalanacak rant odakları ise görmezden gelinmeye devam ediyor.
Türkiye genelinde afet riski altındaki yaklaşık 6,5 milyon konutun yenilenmesini sağlayacak kentsel dönüşüm kapsamında “ekonominin kalbi” olarak görülen inşaat sektörünün yanı sıra bankacılığın da bu süreçten nemalanacağı ifade ediliyor.
Kentsel dönüşümde son hamle: Vatandaş bankaya borçlandırılacak
AKP önce belediyeler eliyle başlattığı yıkım sürecinde şehirlerdeki gecekondu alanlarını “gecekondu önleme bölgesi” ilan ederek TOKİ’ye devredip bölge sakinlerini hem Hazine’ye borçlandırdı hem de belediyenin kentsel yağmasına kurban etti. Bankalar dönüşüm sonrası evini kaybeden vatandaşa uygun kredi vaadinde bulunurken, hükümet de güçlendirme ve konut yapım kredisinin yüzde 4’ünü, işyeri yapım kredisinin ise yüzde 3’lük kısmını karşılayacağını duyurmuştu.
Eski TOKİ Başkanı, şimdiki Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşümün arz ettiği önemi açıklarken, bu meselenin salt kentsel dönüşüm meselesi olmadığını belirtmekteydi. Bayraktar, “Bu sadece bir kentsel dönüşüm değil, inşaat sektörü canlanacak, inşaat malzemesi sektörü canlanacak” şeklinde konuşmuştu.
1 Yorum
Bu haberler doğru değil her halde. Hiç bilim insanları doğru olmayan raporları sadece para rant amacıyla verir mi bu insanlar o kadar mı insanlıktan çıktı! Yoksa çıktı mı? İnşaallah doğru olmasın. Şeffaf temiz ve dürüst olarak işlemler yürtülmezse sadece deprem dönüşümü gecikmez vebal de arttıkça artar. Söylemedi denmesin!!!