2014 yılında düzenlenecek olan Venedik Mimarlık Bienali'nin teması küratör Koolhaas tarafından açıklandı: Fundamentals.
Venedik’te bir konferans sırasında konuşan ünlü mimar bienalin temasının bu sefer mimarlar değil, mimarlıkla ilgili olacağını söyledi.
OMA’nın kurucusu bu ayın başlarında bu göreve getirildiğinde şunları söylemişti:
“Herhangi bir mimar tarafından herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda kullanılmış mimarinin temel esaslarına taze bir açıdan yaklaşacağız ve mimarlıkla ilgili yeni bir şey keşfedebilecek miyiz diye bakacağız.”
Rem Koolhaas temayı şöyle ifade ediyor:
“Fundamentals mimarlar hakkında değil, mimarlık hakkında bir bienal olacaktır. Çağdaşın kutlamasına adanan birkaç bienal sonrasında, Fundamentals geçmiş üzerine odaklanacak – başka bir deyişle; her tür mimarinin, her mimar tarafından kullanılan kaçınılmaz elemanlarına (kapı, döşeme, tavan vb.) ve ulusal mimarilerin son 100 yıl içindeki gelişimine… Merkez Pavyon, Arsenale ve ulusal pavyonlarda yer alacak ve birbirini tamamlayan üç adet gösterimde; bu retrospektif, bugun açıkca yorgun olan mimarlığın temel repertuarının zenginliğine taze bir bakış üretecektir.
1914 yılında, “Çin” mimarisi, “İsviçre” mimarisi ya da “Hindistan” mimarisinden bahsedildiğinde bir anlam ifade ediyordu. 100 yıl sonrasında ise savaşlar, politik rejimler, gelişimin farklı durumları, ulusal ya da uluslararası mimarlık akımları, kişisel yetenekler, arkadaşlıklar, tesadüfi kişisel yollar ve teknolojik gelişimin etkisinde; bir zamanlar kendine özgü ve yerel olan mimariler, birbirinin yerini alabilir ve küresel oldular. Görünüşe bakılırsa, ulusal kimlik modernliğe kurban edilmiş oldu.
Bienalin her zamanki programından bir yıl önce başlamanın verdiği belirleyici avantajla, bu fazla zamanı, Ulusal Pavyonlar arasında koordinasyonu ve uyumu belirli düzeyde sağlamak icin kullanmayı umut ediyoruz. Ideal olarak; temsil edilen ülkelerin tek bir temaya bağlı olmalarını – Moderni Absorbe etmek: 1914-2014 – ve hepsinin kendi usulüyle, tek bir tipoloji repertuvarı içinde tek bir modern dilin neredeyse ulusal kabulünün lehinde oluşan ulusal özelliklerin silinme sürecini göstermek istiyoruz.
Birinci Dünya Savaşı – modern küreselleşmenin başlangıcı – bu anlatı çeşitliliğine başlangıç noktası oluşturuyor. Kültürler arası kayda değer karşılaşmaları, teknik buluşları ve “ulusal”ın da fark edilmeyen yönlerini içeren ve uluslararası mimarlık dili olarak görünen bu geçiş, aslında bizim tipik olarak anladığımızdan daha karmaşık bir süreçtir. Aynı anda her yerde olabilen Google araması ve kültürel düzleşmenin olduğu günümüzde, bu anlatıları ortaya çıkarmak ve diriltmek mimarlığın geleceği için çok önemlidir.
Geçtiğimiz 100 yılın biriken tarihini anlatarak, Ulusal Pavyonlar’daki sergiler, mimarlığın tek, modern estetiğe dönüşümüne genel bir bakış açısı üretirken aynı zamanda, uluslararası işbirliği ve değiş tokuşu güçlendiren küreselliğin içinde hala hayatta kalmayı ve gelişmeyi sürdüren özgün ulusal özellik ve zihniyetleri ortaya çıkaracaktır…”
Bienal Başkanı Paolo Baratta ise küratör için şu sözleri dile getirmişti:
“Dünyanın en önemli mimarlık etkinliği olduğu evrensel olarak kabul edilen Mimarlık Bienali olarak biz; mimarlığın kendisi hakkında konuştuğu ve geniş anlamda da hayat ve toplumla buluştuğu yerde duruyoruz. Bu sebeple geçtigimiz yıllarda kürator ve tema seçimimiz, mimarinin ‘olağanüstüleştirilmesi’ ile toplumun istek ve ihtiyaçlarını anlatma kapasitesini azaltma arasındaki boşluğun farkındalığına dayanıyor. Mimarlardan yaygın olarak dehşet verici yapılar tasarlamaları isteniyor ve ‘sıradan’, sefalet olmasa da banalliğe doğru yol alıyor: kötü yaşayan bir modernliğe…
Bu sürecin doruk noktasında biz, Rem Koolhaas’tan kendini bu özgün araştırma projesine adamasını istedik. Bu Sergi ayrıca organize edildiği süre içerisinde de evrilecektir. Sanat Sergisi’nin ‘taklit’i olarak doğan bu etkinlik; Sanat Bienali’ndeki gibi, mimarları bize kendi enstalasyonlarını getirmeleri için ‘davet ederek’ gelişti ve doğrudan kürator (Bienalin, Mimari tarafının yöneticisi olarak belirlenen kişi) tarafından yürütülen büyük bir Sergi-Araştırma projesi olmaya doğru evriliyor.
Ülkelere, bu araştırma projesi kapsamında daha iyi bir katılım fırsatı sunuluyor. Sergi, süresi boyunca yükselen sayıda etkinlikle gelişecek, seminer ve atölye çalışmalarıyla da Aktif-Sergi olma özelliği zenginleşecektir. Bu sebeple, açılış tarihini 7 Haziran’a almaya ve Mimarlık Sergisi’nin de Sanat Sergisi süresince devam etmesine karar verdik (6 ay kadar).”
Geçen yıl, David Chipperfield küratörlüğünde düzenlenen bienalin teması “Common Ground” idi.
Venedik Mimarlık Bienali, 7 Haziran – 23 Kasım 2014 arasında düzenlenecek.