Rem Koolhaas’ın Moskova’da Tasarladığı Çağdaş Sanat Müzesi Açıldı

OMA, Moskova'da 1960'larda inşa edilen bir restoranı yenileyerek çağdaş sanat müzesine dönüştürdü.

OMA tarafından Moskova’da Gorki Parkı’nda tasarlanan Garage Çağdaş Sanat Müzesi kapılarını açtı. Rusya’nın çağdaş sanat platformu Garage’a ev sahipliği yapacak olan müze, 1960’larda inşa edilen Vremena Goda retoranın yenilenmesi ve yeni kullanımlara kavuşturulması sonucunda ortaya çıktı.

Konstürktivist mimar Konstantin Melnikov tarafından Stalin döneminde tasarlanan Gorki Parkı, 1928’de kullanıma açılmıştı. Rem Koolhaas şimdilerde yenileme sürecinde olan parkta yer alan harabeye dönmüş Vremana Goda restoranını Garage için yeni bir galeriye dönüştürmekten dolayı heyecan duyduğunu, bu yıkıntının büyüklüğünü, açıklığını, şeffaflığını keşfederek bu özelliklere yeni kullanımlar getirmenin oldukça keyifli olduğunu ifade ediyor.

İki geniş kat bulunan bina polikarbon cephesi ile öne çekiyor. Girişte cephenin bir kısmı 2,25 metre yükseltilerek ziyaretçilerin iç mekanı inceleyebilmesine ve aynı zamanda dış mekana hakim olabilmesine olanak tanıyor.

Var olan beton yapı, Sovyet öncesi dönemin karakterini yansıtan büyük mozaik dekoratif karolar ve çıplak tuğla elemanlar ile birlikte korundu. 5,65 metre yüksekliğindeki zemin katta sergi programlarının kamusal etkinlikleri için kullanabilecekleri ortak bir mekan ile birlikte eğitim ve rekreatif faaliyet alanları, depolama mekanları bulunuyor.

3,7 metrelik üst katta resim, sergi, video, fotoğraf sergileri için daha alışılmış bir mekan kurgusu oluşturuldu. Üst katta mevcuttaki duvarlar tuğla ve yeşil karo kaplamaları ile korunurken OMA aynı zamanda sergilerin daha özel bir mekan talep etmesi durumunda kullanılabilecek tavandan katlanarak açılıp kapanan beyaz duvarlar tasarladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın