Restorasyonu Bitti, Ziyaretçilerini Bekliyor

Ağrı Doğubayazıt’a 5 kilometre mesafede, ovaya hâkim yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş İshakpaşa Sarayı ve Camii eski ihtişamına kavuştu.

2006’da başlayan restorasyon çalışmalarıyla Topkapı Sarayı’nın ardından yapılmış sarayların en ünlüsü kabul edilen İshakpaşa’nın bütün güzellikleri gün yüzüne çıkarıldı. Tahrip olan duvarlar yeniden yapıldı, taş işlemeler üzerindeki yazılar silindi. Haziranda tamamlanacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Van Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, restorasyonun 10 milyon liraya mal olduğunu söyledi. Tarihî sarayda yapılan en önemli çalışmanın 180 yıllık nemin kurutulması olduğunu belirten Karabayram, bunun için sarayın üstündeki bakır çatıyı kaldırarak, ısıyı içeri alıp nemi dışarı veren özel cam çatı sistemi kurduklarını anlattı.

İshakpaşa Sarayı Türk Lirası’ndan 6 sıfırın atılmasıyla yeniden gündeme geldi. 100 Yeni Türk Lirası’nın arka yüzünde yer verilen sarayın fotoğrafı, tarihî mekâna ilginin artmasını sağladı. Bu sebeple sarayı gezen mimar ve tarihçiler yapılan restorasyonların yanlış olduğunu fark etti. 2006’da bilimsel bir kurul eşliğinde başlayan bakım ve onarım çalışmalarının sonuna gelindi. Van Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü’nün yönetiminde yapılan çalışmalarda birbirinden ayrılan duvarlar çelik profillerle güçlendirildi. Son restorasyonla aslına döndürülen sarayın kar ve yağmur sularından korunması için etrafına su bentleri yapıldı. Böylece sarayın duvarlarının yeniden nemlenmesi önlenmiş oldu. Uzun yıllar saraya ve eski Doğubayazıt’a hizmet veren ve yaklaşık 213 yıl önce ibadete kapatılan İshak Paşa Camii de yıkılmaktan kurtarıldı. Aslına uygun olarak onarılan caminin ibadete açılıp açılmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın