Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kabe'deki düzenlemeyle ilgili kararın, Suudi Arabistan yönetimince 4 ay ertelendiğini açıkladı. Bozdağ, Suudi Arabistan'dan Ankara'ya teknik heyetin geleceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türk hükümetinin Suudi Arabistanlı muhataplarıyla yaptığı görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini belirterek, ”Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu, Suudi Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede yıkım kararını 4 ay süreyle durdurma sözü aldı. Bu süre zarfında Kabe’nin yüce maneviyatı ruhaniyesinin korunması için revakları yıkmadan Kabe alanını genişletme konusunda görüşmeler yapacağız” dedi.
Önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye konuyu görüşmek üzere bir heyet geleceğini vurgulayan Bozdağ, ”Diyanet İşleri Başkanlığımızın misafiri olarak gelecek heyette, Kabe ve civarını iyi bilen mimar ve mühendisler ile Kabe’nin sorumluluğunu yürüten yetkililer olacak” diye konuştu.
KABE’NİN MANEVİYATI RUHİYYESİ
Suudi makamlarının ”tavaf alanının özellikle Hac döneminde yetersiz kalması” yönündeki gerekçesine karşı, ”Kabe’nin maneviyatı ruhiyyesi korunmalı” diyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ”Çevresindeki tarihi yapıları kaldırdığımız zaman Kabe’nin maneviyatı ruhiyyesi açısından hoş olmayacağını düşünüyoruz” dedi.
Bu arada Türk makamları, aralarında İslam mimarisi eksperi ünlü mimar Sami Angawi’nin de bulunduğu teknik heyetle, revakların korunarak alanın genişletilmesi için Suudi yönetimine alternatif proje önerecek. İslami Miraslar Araştırma Komisyonu yetkililerinin de yer alacağı heyet, Kabe’nin etrafında yer alan çoğunluğu Osmanlı dönemine ait tarihi yapıların yıkılmaması için Türk hükümeti ile ortak çalışma yürütecek. Mekke’de kentsel planlama alanında çalışmalar yapan Suudi mimar Sami Angawi, ”Bu proje, doğa ve Allah’ın kutsallığı ile tamamen çelişiyor. Bu proje gerçekleşirse yakında bölgede gökdelenlerden başka birşey bulamayacaksınız. Gökdelenler ve otellerle Allah’ın evi ticarileştirilmemeli. Hacda, her zaman herkesin eşit olması gerekiyor. Ulus yok, sınıf yok. Kabe, bu dengeyi bulabildiğimiz tek yer. Kabe’de dünyevi şeyleri arkanızda bırakmanız lazım” diyerek projeye karşı çıkıyor.
REVAKLARDA KANUNİ VE MİMAR SİNAN’IN EMEĞİ VAR
Revak, Kabe’nin etrafını çeviren ancak Kabe yüksekliğini aşmayan kubbeli yapıya deniyor. Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapımı için çalışmaların başlatıldığı revak projesini Mimar Sinan çizmişti. Revaklar, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Sultan İkinci Selim döneminde de yapılmış ve Müslümanların hizmetine sunulmuştu.
Son 80 yılda Kabe’nin etrafındaki 300’e yakın eski eser, alan genişletme çalışmaları kapsamında yıkıldı. Suudi yönetiminin son aldığı karara dayanılarak hazırlanan projeyle, Ömer dağındaki düzleştirme çalışmalarıyla birlikte 230 bin metrekarelik alanda oteller, alışveriş merkezleri, otoparklar ve sosyal tesislerin inşa edilmesi planlanıyor.