Roboski Müzesi Girişimi, 28 Aralık 2011 tarihinde 34 kişinin öldürüldüğü Roboski katliamının unutulmaması için Türkiye’nin ilk utanç müzesi olacak Roboski Müzesi için kampanya başlattı.
Roboski Müzesi Girişimi, 28 Aralık 2011 tarihinde 34 kişinin öldürüldüğü Roboski katliamının unutulmaması için Türkiye’nin ilk utanç müzesi olacak Roboski Müzesi için kampanya başlattı.
Roboski Müzesi Girişimi üyelerinden Çağrı Çakır, ailelerle yapılan görüşmelerde yaşamını yitiren insanların anısına kalıcı bir eser yapmak istediklerini belirterek, “Bunun neticesinde bu fikir orada tartışılarak; çocukların ders çalışabilecekleri, kitap okuyabilecekleri, gelen-giden konuklarla toplantı yapabilecekleri, aynı zamanda katliamda yaşamını yitiren çocuklarının eşyalarını sergileyebilecekleri alanlardan oluşan ‘yaşayan’ bir müzeye dönüştürmek istedik. Ankara’da mimarlar, inşaat mühendisleri, sanatçılar, felsefeciler, öğrencilerle vb. bir araya gelerek ‘girişim’ adı altında birleşmeye karar verdik. Yarışmaya toplam 25 adet başvuru oldu ve ailelerin görüşleri doğrultusunda en uygun proje seçildi” dedi.
Projenin maddi kısmının da kolektif bir çalışmanın ürünü olmasını istediklerini bildiren Çakır, “Türkiye’den hatta yurtdışından 50’ye aşkın ressam ve heykeltıraşın katılımı ile bir sergi düzenledik. Sanatçılar eserlerinin gelirini Roboski Müze inşaatına bağışlayacaklarını söylediler. Bunun dışında aynı destek -inşaat malzemesi- sözü aldığımız pek çok insan var. Ayrıca Roboski Müzesi Destek kampanyası kapsamında banka hesapları oluşturduk. Roboski Müzesi’ne destek olmak isteyen herkes www.roboskimuzesi.org sayfasını ziyaret ederek kampanyamıza destek olabilirler” diye konuştu.
Müzede, yaşamını yitiren 34 insanın kişisel eşyaları, karneleri ve kıyafetlerinin sergileneceğini belirten Çakır, “Ancak bunların hangi biçimde olacağı, nasıl yerleştirileceği inşa sürecinde ailelerin ve tasarımcının fikirleriyle ortaya çıkacak. Bunun dışında çocukların ders çalışacakları alan, çok amaçlı salon gibi Roboskili ailelerin günlük kullanacakları mekânlar da olacak. Bundan sonraki süreçte uygulama projesinin çizilmesi, ayni yardımların, desteklerin toplanması daha sonrasında da Batı’dan Roboskiye götüreceğimiz, gelebilen herkesle inşaat atölyesini gerçekleştirmek ve umudumuz 3. yıldönümünde müzeyi tamamlamak olacak” diye konuştu.
Çakır, 20-27 Eylül 2014 tarihleri arasında Selahattin Demirtaş’ın katılımı ile Diyarbakır’da Kayapınar Belediyesi’nin katkıları ile bir sergi açacaklarına dikkat çekerek, “Yine 20 Eylül 2014 tarihinde TBB’inde proje yarışmasının ödül törenini gerçekleştireceğiz. Eylül sonunda elimizde olacak olan uygula projesi ile beraber -çıkabilecek aksaklıkları göz ardı ederek söylemek gerekir ise Ekim’in 2. haftasına doğru temeli atmayı düşünmekteyiz” dedi.