Rüya Gibi bir Şapel: Hometown Moon

Çin’de Ay’dan ilham alınarak tasarlanan bir şapel: Hometown Moon.

Fotoğraflar: Zheng Yan

Daolang Town’ın dağlık kesiminde bulunan bu şapel, evrensel dengenin bir metaforu olarak doğanın sonsuz ritmini ve gelişim mevsimini çağrıştırıyor. Tüm kültürlerde, her zaman insanları büyüleyen Ay’ın döngüleri, doğurganlık, doğum ve ölüm, sağlık ve hastalık gibi doğa ve insan varlığı fenomenleriyle ilişkilendirilmiş.

Eski kültürün simgesi olan Ay, bölgeyi turizm yoluyla tanıtmayı amaçlayan bölgesel pazarlama politikası ve iş geliştirme fırsatları sayesinde, sosyal ve ekonomik yeniden doğuşun sembolü haline geliyor.

Syn Architects, dağlık kesimdeki 55 kilometrekarelik alanı tasarlamak için görevlendirildi. Syn Architects, Hometown Moon’un manifestosundan yola çıkarak hafıza ve yenilik, kültür ve üretkenlik kavramları arasındaki dengeyi kurmaya çalışan bir proje hedefledi. Peyzajın içine gömülen 12 metre çapındaki yarım küre şeklindeki şapel sudan yükselen bir ayı anımsatıyor.

Resepsiyon ve hizmet alanlarının ötesinde sütunlu bir giriş alanı ziyaretçileri şapelin kübik bir hacmine yönlendiriyor ve bu boşlukta doğal ışık yakalanıp odaya, yosun kaplı taşlara yansıtılıyor.

Yalın ve temel bir ifade dili, brüt beton, çelik ve cam yüzeylerle karakterize edilmiş. Hem çağdaş hem de arkaik bir tasarımı olan şapel, bağlamının ayrılmaz bir parçası olarak kalacak.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın