Ryue Nishizawa’dan Bahçe ve Ev

Japon mimar Ryue Nishizawa'nın tasarladığı Tokyo'da bulunan bu beş katlı şehir evinin cephesini bir bahçe kümesi oluşturuyor.

Yoğun bir ticaret bölgesinde yer alan yapı, iki yazar için ev ve iş yeri olma görevini birlikte üstleniyor. Arazinin sadece 4 metre genişliğinde olması sebebiyle, Nishizawa, iç mekanları daha da daraltmamak adına yalnızca cam duvarlardan oluşan bir bina tasarlamış.

Mimar yapısı hakkında şunları söylüyor: ”Duvarsız bir bina yaratmak için, son yapısal kararım düşey döşemelerden meydana gelen dik bir katman oluşturmaktı.”

Bahçeler odalarla birlikte dört kata da serpiştirilerek, yapının cephesini dışarıdaki yabancı gözlerden korumaya da yarayan bitkilerden meydana gelmiş bir ekran görevi görüyor. Hemen arkasındaki cam duvarlar ise iç mekanı dış unsurlardan koruyor.

”Duvarsız saydam binanın bütünlüğü, karanlık arazi koşullarına rağmen maksimum gün ışığı sağlamak için tasarlandı,” diye belirten mimar ekliyor: ”İster oturma odası, ister yatak odası ya da banyo olsun, her odanın kendine ait bir bahçesi var; böylece bina sakinleri dışarı çıkıp, esintiyi hissedebilirler ya da kitap okuyup, akşamlarını dinlenerek geçirebilirler ve günlük hayatlarında açık havanın tadını çıkarabilirler.”

Kalın beton döşeme plakalarının içindeki dairesel açıklıklardan geçen merdivenler düzenli bir biçimde bina boyunca çıkıyor. Benzer bir açıklık çatıyı da kesiyor ve daha uzun olan bitkilerin yukarı taşmasına izin veriyor.

Yatak odaları birinci ve üçüncü katta yer alırken toplantı ve çalışma alanlarından cam ekranlar ve perdeler yardımıyla ayrılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın