Üç yıldır yenilenmeyi bekleyen Taksim'deki AKM'nin restorasyonu için Sabancı Vakfı 30 milyon lira verecek.
Kültür Bakanlığı, yaklaşık üç yıldır kapalı olan Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenip yeniden açılması için nihayet somut adımlar atmaya başladı. Kısa süre önce şubat sonunda restorasyon için ihaleye çıkılacağını açıklayan bakanlık, şimdi de Sabancı Vakfı’yla sponsorluk anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre Sabancı Vakfı, restorasyon için 30 milyon lira maddi destek verecek, AKM’nin büyük salonuna ise Sabancı’nın adı verilecek.
Dün, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’yla ortak bir basın toplantısı düzenleyen Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, AKM’nin tarihinin Türkiye demokrasi tarihiyle paralel olduğunu anlattı: “Yapımı ilk kez 1946’da gündeme gelen kültür merkezi 1950’lerde Hayati Tabanlıoğlu’nun projesiyle hayat bulacaktı, 27 Mayıs askeri darbesi birçok şeye olduğu gibi kültür sarayının yapılmasına da engel oldu. 1969’da nihayet açıldı, bu kez de 1970’lerdeki yangınla kapandı. Araya 12 Mart darbesi girdi, yıllar sonra yeniden açıldı…”
Sabancı Vakfı’nın yapım ortağı olacağı AKM restorasyonu için şubat sonunda ihaleye çıkılacak. İhale sürecinin nisan sonuna kadar tamamlanması, restorasyonun da 29 Ekim 2013’te tamamlanması öngörülüyor. Restorasyon projesi olarak, mahkeme kararıyla iptal edilen ilk yenileme projesinin ardından AKM’nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu’nun danışmanlığında hazırlanan ve Anıtlar Kurulu’nun da onayladığı proje uygulanacak. Projeyle ilgili çeşitli STK’lardan onay alındığını vurgulayan Bakan Günay, projenin kaynak sorunu olmadığını, yalnızca yapımcıya ihtiyaç duyduklarını anlattı. Restorasyon sonucunda AKM’nin ısıtma soğutma sistemleri yenilenecek, atıl alanlar değerlendirilecek, ışıklandırılma günümüze uyarlanacak, ana salona Sabancı Salonu adı verilecek.
“Cumhuriyet tarihi açısından bu kadar önem taşıyan bir binanın yapımında rol almaktan mutluyuz” diyen Güler Sabancı ve Günay toplantıda protokolü imzalayarak el sıkıştı.
1 Yorum
Taksim Meydanı, halledilmeden AKM’ye başlamak işleri arapsaçına döndürmek demektir.Meydan elden gittikten sonra AKM olmuş ne olacak.Hele hele Topçu Kışlası yapımı ile tek nefes aldığımız Taksim Parkının yok edilmesi çok acı ve insafsız bir karardır.Bir yarışma yapılmadı, proje müellifi belli değil Sadece delik delip,alt geçit yapmak yayalaştırma demek değildir. Yazık olacak. Bırakın olduğu gibi kalsın, yapılan yanlışı düzeltmek daha zordur, yazık bu milletin parasına.Belki birileri bir proje ile çıkar da, aklı başında bir iş yapar. Yoksa, Beyoğlu’nu yasa boğan Demirören AVM gibi canavar binalar çıkarak, dönüşü olmayan yola girilecektir. İş yapmak isteniyorsa, yıllardan beri bakımsız olan Gümüşsuyu İnönü caddesi,Taksim Parkı ele alınsın kaldırımlar beton taşlardan kurtulsun. Artık ayakkabı dayandıramaz olduk. Ne o İstiklal Caddesinin kaplamasının durumu, vıcık vıcık sıçrayan çamur atan taşların hali, yapacağınız iş böyle olacaksa lütfen rica ediyorum yapmayın. En azından bir bilene sorunuz,orada oturan halkın fikrini alınız, bakalım ne diyecekler.