Burdur’un Yeşilova ilçesinde bembeyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyuyla Maldivler’e muadil gösterilen Salda Gölü adeta bir yeryüzü cenneti.
Ancak eşsiz manzarasıyla ileride turizme çok büyük değerler katabilecek olan bu doğal alan korunması gereken yerde devlet eli ile yok ediliyor. Devlet Su İşleri (DSİ) tüm tepkilere rağmen gölet yapımının yerel halk tarafından talep edildiğini savunarak Salda Gölü’nü besleyen tek kaynak olan Düden Çayı’na sulama amacıyla gölet inşaatında zemin kazıma çalışmalarına başladı.
Göl ekosisteminde bilimsel çalışmalar yürüten Yard.Doç.Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’nün Dünyada Mars gezegeninin toprak yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olduğunu belirterek gölet inşaatını “Toprak ve kaya yapısı ve mavi-yeşil algleriyle Mars’taki yaşamın anahtarını taşıyan Salda Gölü yöre halkı istedi diye yok edilemez” sözleriyle eleştirdi.
Göldeki biyolojik çeşitliğinin bulunduğu yere gölet ve baraj yapılmasını “akıllara zarar biruygulama” olarak niteleyen Erol Kesici, “Burdur’da tarımı her yerde yapabilirsiniz ancak Salda Gölü’nü yeniden oluşturmanız imkânsızdır. Giderek çöle dönüşen Burdur Gölü ve çevresinde kurutulan göllerden hala ders alınmadı mı? Baraj ve göletler, yapaydır, su deposudur. Doğal alanlar göller ise bölgedeki geçimin ve yaşamın belirleyicisi, hazırlayıcısı olan yaşam alanlarıdır” açıklamalarında bulundu.
“Düden Deresi’ne müdahale edilmemeli”
Düden Deresi’nde gölet yapımının gündeme geldiği dönemde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın talebiyle Türkiye’nin önemli göl ve sulak alan uzmanlarından biri olan TTKD (Türkiye Tabiatını Koruma Derneği) Bilim Danışmanı Yard.Doç.Dr. Erol Kesici bölgede bilimsel araştırmalar yapmış ve çalışmaların ardından hazırladığı raporda, Düden Deresi’ne müdahale edilmemesigerektiğini belirtmişti. Fakat devlet bizleri ne yazık ki bir kez daha şaşırtmadı ve bilim insanları uygun görmediği halde DSİ çalışmalar için düğmeye bastı. Kesici, bu durum karşısında tepkisini “Biz neden onca masrafla bu çalışmayı yaptık. Biz kim için, ne için hazırladık o raporları?” diye sorarak getirdi.
Müdahale nelere sebep olacak?
Devlet yetkilileri, Mars’ın sırlarının, Mars’a gitmeden araştırılabileceği bir alan olan Salda Gölü’nün yok edilmesine sebep olacak girişimden dönmeli. Aksi takdirdeDüden deresine yapılacak olan müdahale gölün su seviyesini azaltarak turkuaz rengini yok edeceği gibi kayaç ve toprak yapısının yanı sıra yaşamın başlangıcında kilit rol oynayan mavi-yeşil algleriyle Mars özelliği taşıyan beyaz oluşumları da karartacak. Aynı zamanda gölet yapımıyla su rejimi olumsuz etkileneceği için göl kirlilik baskısına maruz kalacak ve dolayısıyla gölde yaşamını sürdüren canlı türleri de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.