SALT’ta Taksim’in Merkezileşme Tarihi Ele Alınacak

Orhan Esen, Taksim’in merkezîleşme tarihini, Vaka-i Hayriye’den bugüne modernleşme maceramız çerçevesinde inceleyecek. 7 Haziran Cuma günü 17.00-20.00 saatlerinde SALT Beyoğlu’nda.

“Son bir haftamızı, son bir ayımızı, son bir yılımızı, son 10 yılımızı değişen bağlamlarda, ama sürekli Taksim’i tartışarak geçirdik; öncesinde de pek farklı değildi. Mevcut hâlde tartışmayı ‘bir üst düzeye taşımış’, tartışmanın araçlarını değiştirmiş bulunuyoruz. Taksim’e ‘nasıl müdahale edeceğimiz’ sorusu, kentin ve ülkenin vitrinini nasıl düzenleyeceğimiz meselesiyle her zaman eş anlamlıydı: Şimdi, Türkiye’yi Taksim’den konuşur olduk: Yeni Anayasa’nın alt metni mekânpolitik üzerinden yazım aşamasında.” – Orhan Esen

Bağımsız kent araştırmacısı, yazar ve rehber Orhan Esen, SALT Beyoğlu’nda, Taksim’in merkezileşme tarihine, Vaka-i Hayriye’den (1826) bugüne modernleşme maceramız çerçevesinde görsellerle bakacak. Esen, mevcut projeyi, “rant için Kışla-AVM” fikrinin ötesinde inceleyecek.

Esen, yaşadığı kentin barınma, ulaştırma, çevre ve kimlik oluşturma gibi alanlarındaki
-özetle hemşehrilerini makul koşullarda yaşatma konusundaki- performansıyla ilgileniyor. İstanbul ve Viyana’da sosyal ve ekonomik tarih, sanat ve mimarlık tarihi eğitimi aldı. Rehber kimliğiyle, İstanbul’u anıtsal yapı stoğunun ötesinde “sıradanlıkları” ile algılatmayı önemsiyor; ilgi alanı “tarihsel olan”dan “var olan”a uzanıyor. Şehri gösterme ve paylaşma etkinliğinin iyi bir öğretmen olarak, kendi mekân duyarlılığını geliştirdiğini düşünüyor. Esen, çeşitli sivil, akademik, sanatsal ve siyasi platformlara angaje oluyor, yazıyor, konuşuyor, projeler üretiyor ve yürütüyor. Kentsel değişim dinamiklerini kavrayabilme ve bunlara müdâhil olabilme kaygısını ön planda tutuyor. İkinci kenti saydığı Berlin’de Stephan Lanz ile 2005 yılında yayımladığı Self Service City: İstanbul adlı bir kitabı var. Son olarak, mevcut Taksim projesinin arka planına ilişkin olarak kaleme aldığı “Taksim, 5 Kasım: Bir Darbenin Şifreleri” başlıklı analizi Birikim dergisinin Şubat sayısında yayımlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın