“Sami Yen’i park yapar, çok da keyif alırım!”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, "Yakında ihaleyi iptal edersek şaşırmayın" dedi.

Haber Türk Gazetesi’nden Menekşe Ataselim’in haberinde yayınlanan Bakan Erdoğan Bayraktar’ın “Ali Sami Yen Stadyumu yeşil alan olabilir” ifadesi Twitter’da şimdiden ses getirdi. #alisamiyenparkolsun hashtaginden siz de görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Haberin detayları şu şekilde:

Ali Sami Yen Stadı’nın yerine inşa edilecek projenin ortakları anlaşmazlıklarını bir türlü çözemeyince, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar uyardı: “Böyle giderse orayı yeşil alan yaparım. Çok da keyif alırım. Yakında ihaleyi iptal edersek şaşırmayın. İş oraya gidiyor”

TOKİ Başkanı olduğu dönemde en popüler bürokratlardan biriydi. Seçim dönemlerinde “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı mı, milletvekili mi olacak?” sorusuyla gündeme geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, memleketi Trabzon’dan ikinci sırada milletvekili adayı göstermesiyle, kendisine bakanlık verilip verilmeyeceği merak edilir oldu. Temmuz 2011’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koltuğuna oturduğu açıklanan Erdoğan Bayraktar, esprili yanıtları, zaman zaman sert çıkışları ve bazen de olumsuz eleştirilere neden olan açıklamalarıyla hep göz önünde kaldı. Türkiye’nin büyümesinde lokomotif sektörler arasında gösterilen gayrimenkulün nabzını kontrol eden Bakan Bayraktar ile kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet Kanunu, 2B Yasası ve son dönemin ilgi çeken gelişmeleri hakkında konuştuk.

TOKİ Başkanı olduğunuz dönemde ihalesi yapılan Ali Sami Yen arazisindeki projenin ortakları Torunlar ve Aşçıoğlu arasında uzun süredir uzlaşmazlık var. Açıkladığına göre, Yaşar Aşçıoğlu size mektup yazmış. Durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben öyle bir mektup okumadım. Böyle giderse orayı yeşil alan yaparım, onu söyleyeyim. Elimden gelirse yaparım. İhaleyi iptal ederim. Çok da keyif alırım o işten. Orayı yeşil alan yaparsak çok iyi olur. Zaten iş oraya doğru gidiyor. Çok yakında onların ihalesini iptal edersek şaşırmayın.

Bu arsanın karşılığında yapılan Türk Telekom Arena için de “devletin parasıyla yapılıp bedavaya gelen stat” algısı var. Gerçekten öyle mi oldu?
Sorular güzel de cevap vermek mecburiyeti var mı?

YABANCI, EVİ KONSOLOSLUKTAN ALACAK
Mütekabiliyet Yasası kapsamında yabancıların, Türkiye’ye gelmelerine gerek kalmadan mülk edinebileceğini duydum. Bu nasıl gerçekleşecek?
Tam oraya gelmek üzereyiz. Türkiye’de yaklaşık 60 milyon parsel var. Bunların 40 milyonunu elektronik ortamda, tapuya dair verileriyle kayıt altına aldık. Tapu daireleri, bilgisayar ortamında karşılıklı olarak entegre ediliyor. Türkiye’nin neredeyse yüzde 90’ı tamamlandı. İstanbul’da, alıcı ve satıcının gelmesi şartıyla, Gaziantep’teki yerin alım satımını yapabilecek. Yurtdışında da birkaç yerde deniyoruz. Mütekabiliyet kapsamında, konsolosluk veya büyükelçiliklerimizde belli kişileri yetkilendireceğiz. Yabancı alıcı, buralara giderek mülk ve tapusunu alabilecek. Mütekabiliyet Kanunu komisyondan geçti. Meclis gündeminde. Mayısta yasalaşmış olur. Hemen yürürlüğe girecek.

Kentsel dönüşüm için bankalarla özel kredilendirme görüşmeleri var mı?
Var tabii. Vatandaş, riskli binada 3’te 2 çoğunlukla karar alıp kat karşılığı müteahhide verebilir, satabilir, yeniden bina yapabilir. Yaparken, gerekirse o binada oturanları krediyle destekleyeceğiz. Belki vatandaş belli bir faizle kredi bulacak ve faizin bir kısmını devlet olarak karşılayacağız. Kendimiz de bankalar aracılığıyla açılacak özel hesaptan kredi verebiliriz. Bazı kredilerden hiç faiz almayacağız, bazıları çok cüzi olacak. Bankalar bu işe girmeyi çok istiyor. Kendileri de şartlarını iyileştirmek istiyor. Biz de destekleyeceğimizi söylüyoruz. Kentsel dönüşüm kredisi uygulanabilir.

İnsanlarda şöyle bir endişe var: 30-40 yıllık eski bir binada oturuyorum. Ama mevkisi çok iyi. Dönüşüm yasasıyla burayı yıkıp beni şehir dışına gitmeye mecbur edecekler.
Kanun afet riski olan alanları kapsıyor. Risksiz bölgeler kanundan faydalanamayacak. Diyelim, afet riski olan bir alan tespit edildi. Orada sağlam, uygun bir bina varsa, yıkılmayacak. Haricinde kalan hiçbir yer bu yasa ve getirdiği imkânlardan yararlanamayacak.

20 YILDA 700 MİLYAR LİRALIK İŞ YAPILACAK
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun olarak geçen dönüşüm yasası ne aşamada?
Mayısta yasalaşmış olur. 7 milyon ömrünü tamamlamış konut var. Dönüşümü 20 yılda tamamlama hedefi koyduk. 25 maddelik yasanın 12 maddesi Meclis’ten geçti. Kalanlar önümüzdeki hafta veya daha sonraki hafta görüşülür. En büyük kaynak 2B’den gelecek. 10 milyar liralık gelirin yüzde 90’ı dönüşüme akacak. Usulen, kaynak gösterilen yasayı bekledik.

2B’den beklenen gelir elde edilmezse B planı nedir?
20’ye yakın gelir kalemi var. Ne kadarı başarılı olur bilmiyoruz. Çevre gelirinden ve imar artışından alabiliriz. Hem mülki hem nakdi bağış toplama hakkımız da var. En büyük güvencemiz vatandaş. Yağmur gibi dilekçe yağıyor “Burayı dönüştürün” diye. 2B’den para gelmezse bütçeden alırız.

Bu iş kaça mal olacak?
7 milyon konutun her biri ortalama 100 bin liraya mal olsa, 700 milyar liralık bir hacim eder.

YEŞİL BİNA YAPANA TEŞVİK GELİYOR
Yeşil bina yatırımı yapana teşvik gelecek mi?
Dönüşüm sonrası yeni binalar elimizden geldiği kadar yeşil, estetik, tasarruflu olacak. Yatırımcılara bundan sonra sertifika ve teşvik vereceğiz. Vergi muafiyeti olmasa bile harçlarda indirim, ruhsatta kolaylık sağlanabilir.

‘BU İŞ SIRAYLA DEĞİL CESARETLE OLUR’
Dönüşüm nereden başlayacak?
İstanbul Beyoğlu, Büyükçekmece, Gaziosmanpaşa üzerinde çalışıyoruz. Hazır olan belediye başkanlarıyla yürüyeceğiz. Bakanlık, bu işi organize ediyor. Belediye başkanlarından elini taşın altına koyanlara yardım edeceğiz.

Kilit nokta belediye başkanları mı?
Evet. Bu iş sırayla değil, cesaretle olacak. Kimler başarılıysa, vatandaşı ikna ediyorsa onlarla beraber yürüyeceğiz. Kaynağı da biz vereceğiz. Belki tamamını, belki bir kısmını.

Etiketler

Bir yanıt yazın