Sanatçı Marios Tokas’a Adanmış Bir Müze

Güney Kıbrıslı sanatçı Marios Tokas'a adanmış yeni müze, Ypsonas'ın merkezinde yer alyor.

Fotoğraflar: Apostolopoulos Tasoulis

Bu müze, hem morfolojik hem de kültürel olarak yeni bir kamusal meydanı tasvir eden bölgenin gelişimi için bir referans noktası belirliyor. Müze binası, kamusal yaşamın evrimi için bir arka fon görevi görmeyi amaçlıyor.

Uzaktan bakıldığında, monolitik dikey hacim, eklendiği karmaşık çevreyi ve bölgenin alçak katlı konutlarını tamamlıyor ve adeta çerçeveliyor.

Çevresindeki organik yollardan türetilen düzensiz geometrisi, çeşitli boyutlardaki açıklıklarla noktalanarak iç kısmını tam olarak ortaya çıkarıyor.

Binanın cephesinin hamlığı ile farklı boyutlardaki yerel taşlar, agregalar ve açık renkli betonla karıştırılarak, zamanla olgunlaşan, değişen yüksek termal ve mekanik özelliklere sahip bir kabuk yaratılıyor. Uzun ağaçlar ve bitkiler gölgeli dinlenme alanları yaratırken müzenin kimliğine uygun olarak yeni meydan yerel parke taşlarından oluşuyor.

Müzeye yaklaşıldığında meydanın kaldırımı hafifçe eğimleniyor ve ziyaretçileri müzenin iç kısmına girmeye davet ediyor.

Binanın kamusal karakterini vurgulayan müze organizasyonu, kamuya açılabilen ve sergi materyaline tamamlayıcı olarak çalışabilen ortak, çok işlevli alanlar yaratmayı amaçlıyor.

Zemin katta, fuaye, ilgili kamusal ve idari alanlarla birlikte, yeni dış meydanın bir uzantısı olarak düzenlenmiş. Birinci yer üstü kat ana sergi alanına ev sahipliği yapıyor.

İkincisi, yeni müzenin bahçesine bakan çok yönlü bir sergi alanı olarak düzenlenmiş.

Bina programının farklı alanları birleştirilerek, çok çeşitli işlevleri destekleyebilen ve çağdaş bir müzenin ve açık bir topluluğun sürekli değişen gereksinimlerine uyum sağlayabilen büyük oranlı alanlar yaratılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın