Eylülde kapılarını açmaya hazırlanan Zorlu Center, dev bir bütçeyle sanat eserleri topluyor. 2011'den bu yana satın alınan eserler, 300 milyon dolarlık yatırımla kurulan Performans Sanatları Merkezi'nde sergilenecek.
Türkiye’nin en pahalı arazisinde hızla yükselen Zorlu Center, sadece perakende değil tüm iş dünyasınca merakla bekleniyor. Vestel’i aldığında “Tekstilci televizyondan ne anlar” diyenleri utandırarak büyük başarı yakalayan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, çevresindekilerin söylemine göre tüm enerjisini Zincirlikuyu’da yükselen projesine vermiş. Zorlu Center’ı Genel Müdür Mehmet Even’den dinliyorum. İnşaattan anlamam ama projenin her yanından sanat fışkırıyor. Yerli yabancı tüm markaları çatısı altında toplamaya hazırlanan Zorlu Center’ın, sanatta da geri kalmadığını öğreniyorum. Even, dev bir bütçeyle kendi sanat koleksiyonlarını oluşturduklarını anlatıyor.
3 Konseptte toplanıyor
Zorlu Center satış ofisine adımınızı atar atmaz çağdaş sanat eserleri sizi karşılıyor. 300 milyon dolarlık yatırımla kurulan Performans Sanatları Merkezi, kurumsal kimliğin sanata bakış açısını zaten gösteriyor. “Gelecek vaat ettiğini düşündüğümüz eserleri topluyoruz” diyen Mehmet Even, Eylül 2011’den beri koleksiyon oluşturmaya başladıklarını vurguluyor. Şimdilik müze ya da vakıf kurmak gibi bir niyetleri olmadığını ifade eden Even, sürekli alımlarla koleksiyonu genişleteceklerini de söylüyor. Eserleri toplarken üç konsept belirlemişler: ‘İstanbul’, ‘Gündelik yaşam’ ve ‘Su.’ Sadece bu konseptlerdeki eserleri satın aldıklarını anlatan Even, bazılarını da siparişle yaptırdıklarını belirtiyor. Şimdiden hatırı sayılır bir büyüklüğe ulaşan koleksiyonda yerli ve yabancı birçok isim var. Hüsamettin Koçan, Ergin İnan, Ali Kazma, Yane Çalovski, Nermin Er, Ali Kazma, Ceren Öyküt bunlardan bazıları.
Zorlu Center açıldığında kalıcı sergi alanlarında koleksiyondan seçkiler sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Ancak Zorlu Center’in sanat alımı bununla da sınırlı değil. Proje kapsamında hayata geçecek Raffles Otel’in ana temasında da sanat var. Mehmet Even, “Sanat oteli yapmak gibi bir iddiamız yok” diyor. Ancak otel mimarisine uygun eserleri satın almak için birçok danışmanla çalıştıklarını ekliyor.
Performans Sanatları Merkezi, 50 bin metrekarelik kapalı alandan oluşuyor. Merkez, Broadway şovlarının yanı sıra resim sergisi ve müzayedelere ev sahipliği yapacak. Proje bünyesinde atölyelerden ses kayıt stüdyolarına kadar pek çok imkân var. Merkez, dev konserleri ağırlayacabilecek 25 bin metrekarelik arka plana da sahip.
Performans Sanatları Merkezi çeşitli etkinliklere açık olacak. 2 bin 350 ve 770 kişilik iki ayrı salonun bulunduğu komplekste tüm detaylar düşünülmüş. Even, “Rakamı sınırlı tuttuk çünkü daha fazlası ses sistemini sıkıntıya sokacaktı” diyor. Merkezi “Dünya çapında bir eser” diye yorumlayan Even, mimari açıdan dünyada sadece dört-beş benzerinin olduğunu ifade ediyor. Zorlu Center’da ayrıca tiyatrodan, opera ve müzikale kadar birçok etkinlik düzenlenebilecek.