İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, sektörün kentsel dönüşüme ilişkin belirsizliklerin ortadan kaldırılmasını ve dönüşümün belli bir takvime göre yapılmasını beklediğini söyledi.
Türkiye’de 7 milyona yakın konutun dönüşümünü içeren kentsel dönüşümde sanayiciler ‘açıklık’ talep etti. İMSAD, İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle ‘İnşaat Malzemesi Sektöründe Kentsel Dönüşüm Çerçevesinde Yenilikçilik ve Ar-Ge’ isimli raporu hazırladı. Rapora göre sanayiciler dönüşüm konusunda belirsiz olan sürecin şeffaflaşmasını beklerken, dönüşümün ise uzun bir döneme yayılacağını öngörüyor. İMSAD üyeleri arasında yapılan anket sonucunda hazırlanan rapora göre kentsel dönüşüm uygulamaların nasıl işleyeceği sanayiciler açısından bilinmezliğini koruyor.
Sektörün büyük bölümü, şirket planlarını etkileyecek kadar önemli bir konu olan dönüşümün yeterli açıklığa sahip olmadığını düşünüyor.
Raporun açıklanması nedeniyle yapılan toplantıda konuşan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, kentsel dönüşüme ilişkin belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti. Bu raporun inşaat sektörü için önemli bir kaynak olacağını vurgulayan Yetişener, “Yaptığımız anket çalışmaları sonucunda kentsel dönüşümün zamana yayılacağı ve uygulamaların nasıl olacağının sanayici açısından yeterince açık olmadığı söylenebilir. Bu nedenle dönüşümün yapılacağı illerde dönüşümün nasıl olacağı, hangi tarihlerde ve hangi belediye tarafından yapılacağı hakkında bilgilerin paylaşılması gerekir. Hatta mahalle mahalle takviminin belli olması gerekir” dedi. Yetişener, bu süreçte kullanılacak yenilikçi ürünlerin artırılması ve standartların yükseltilmesi gerektiğini de söyledi.
Rapora göre sanayicilerin büyük bölümü, dönüşümün hızlı bir şekilde sürdürülerek kısa vadede tamamlanacağını düşünmüyor. Sektör temsilcileri uzun vadede ise dönüşümün inşaat malzemeleri sektörünün büyümesine yüzde 75 katkı sağlayacağını öngörüyor. Dönüşümün ayrıca ürün çeşitliliğine de katkısının olması bekleniyor. Ancak sektör temsilcileri gelecekte rekabetin kalite bazından çok fiyat odaklı olacağını öngörerek, sektörün kentsel dönüşüm kapsamında şimdiden yeni ürünlerle yeni rekabet koşullarına hazırlandığını vurguluyor.
Yeni ürünlere geçişte kullanıcı muhafazakar Buna rağmen rapora göre henüz, yeni geliştirilen ürünlerin kullanımında mimar, mühendis ve müteahhidin bilinç düzeyi, ürünleri kullanma bakımından muhafazakarseviyede. Kamunun yeni standart geliştirme çalışmalarının bu durumda önem kazandığına dikkat çekilirken, yenilikçi ürünlerin kullanımı konusunda yeteri kadar denetim yapılamaması da bit diğer sıkıntı olarak açıklanıyor.