ETMK’nın İstanbul Kalkınma Ajansı’nın finansal desteği ile yürüttüğü; Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı ve Sanal Müze Projesi kapsamında, her ay düzenlenen sektörel toplantıların ikincisi ‘Züccaciye ve Küçük Ev Aletleri Sektörel Toplantısı” gerçekleşti.
ETMK (Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği), İMMİB (İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri) ve ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği) üyelerini bir araya getiren toplantıda tasarımcıların ve sektörün beklentileri, sorunları ve katma değeri yüksek ürünlerle ihracatı artırma stratejileri masaya yatırıldı.
Moderatörlüğünü ETMK Başkan Yardımcısı ve ETMK İSTKA Proje Koordinatörü Gamze Güven’in yaptığı toplantıya Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Solmazer Genel Müdürü Murat Solmazer, Çetin Plastik Genel Müdürü Haşim Çetin, Alevli Zücaciye ve Tümtech Satış Müdürü Sandro Moreno, Korkmaz Satış ve Pazarlama Müdürü Kerim Korkmaz, Hisar Genel Müdürü İsmail Erdoğan, Aksu Genel Müdürü Ufuk Bakanay, Sinbo Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir, Gürallar Artcraft Tasarım ve Portföy Müdürü Aslı Aydoğan, Homend Genel Müdürü Hakan Koçer gibi birçok sanayici ve Oya Akman, Kunter Şekercioğlu, Emre Akçal, Adlıhan Tartan, Ümit Altun, Ali Bakova, Demir Obuz, Özlem Tuna gibi birçok tasarımcı katıldı ve 55 kişilik 4 saat süren bir toplantı yapıldı.
Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı ve Sanal Müze Projesi; İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 yılı Kar Amacı Gütmeyen Kurumlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında destekleniyor. Beyoğlu Belediyesi projede iştirakçi olarak yer alıyor. Arzum Elektrikli Ev Aletleri A.Ş, Küçük Ev Aletleri Sektörü Sponsoru olarak projeyi destekliyor.
Sektörel toplantı esnasında bir araya gelen endüstriyel tasarımcılar ve sanayiciler belli başlı sorunlarını belirlediler ve çözüm önerileri getirdiler. 9 başlıkta ele alınan sorunlar ve çözüm önerileri aşağıdaki gibi;
Sanayici, marka sahipleri ile firma bünyesinde ya da serbest çalışan tasarımcıların ortak noktada buluşamama ve iletişim sorunlarına karşılık bu tip sektörel toplantıların ETMK, İMMİB ve ZÜCDER ortaklığında daha sık yapılması gerektiğine karar verildi. İletişimin artırılmasına yönelik firmalara tasarım kültürü ve yönetimi konusunda ETMK koordinasyonunda danışmanlık yapılması ve ayrıca üniversitelerde eğitim sürecinde fizibilite, üretilebilirlik ve maliyete katlanabilirlik konusunda öğrencileri bilgilendirmek gerektiğine karar verildi.
Türk sanayicilerin yabancı tasarımcılarla çalışması konusu değerlendirildi ve firmaların yurtdışındaki fuarlara birlikte çalıştırdığı tasarımcıları da götürmesi, tasarımcıların birlikte çalıştıkları mühendisler ve pazarlama profesyonelleri ile ekip çalışması yapmaya üst düzey yöneticiler tarafından teşvik edilmesi gerektiğine ve sanayici ile tasarımcı arasında iyi niyet, güven, empati kurulması açısından tasarım tanıtım ajansının aktif kullanılması gerektiğine karar verildi.
Sektörde bazı firmaların küçük değişikliklerle tasarımı yapılan ürünleri kopyalama sorunu gündeme getirildi. ETMK, İMMİB ve ZÜCDER işbirliği ile bu konuda workshoplar düzenlenmesine, özgün ve katma değeri yüksek ürünlerin sağladığı yararların ETMK ve ZÜCDER tarafından markaların başarı ve başarısızlık hikâyelerinin sanayicilere aktarılmasına karar verildi.
Katma değeri yüksek, özgün, inovatif ürünlerle ihracat yapabilmek için firmaların cesaret, inanç, sürdürülebilirlik, istikrar gösterebilmesi ve insiyatif alabilmesi gerektiğine karar verildi.
Türk tasarımı algısını dünya çapında geliştirmek için Türk tasarımcılara ait iyi tasarım örneklerinin firmalarca deneysel üretiminin yaptırılarak yurt dışındaki Ambiente gibi fuarlara götürülmesi ve küresel ölçekte iletişimin sağlanması gerektiği konuşuldu. Ayrıca ETMK ve İMMİB’in Türk kültürüne ilişkin, dünyaya kültürel olarak da tanıtılabilecek bir ürünün Türk firmalarınca ortak olarak tasarlanarak üretilmesi için koordinasyon sağlanmasına karar verildi.
İMMİB ve ZÜCDER’in sektörde istihdam edilen tasarımcılar ve üretilen yarışma projelerine ait istatistiki bilgileri derlemesi ve ETMK’nın sektörde uzmanlaşan tasarımcıların envanterini çıkarmasına karar verildi.
Firmaları doğru brief vermeye yönlendirmek amacıyla ETMK’nın bir brief formatı, tip sözleşme ve gizlilik anlaşması hazırlaması, İMMİB ve ZÜCDER üyelerinin bu formatları kullanmaya yönlendirilmesine karar verildi.
Yarışmalardan üretilebilir tasarımlar çıkmadığı öne sürüldü ve İMMİB yarışması haricinde profesyonel kategoride firma ihtiyaçlarına yönelik hedef kitle ve pazar verilerini de veren konkurlar açılmasının gerektiği saptandı. Ayrıca öğrencilerin tasarlanan ürünün üretim aşamasında geçireceği aşamaları ön görebilmeleri için her bir firmanın senede 4-5 stajyer alarak, üretim konusunda öğrencileri bilgilendirmesi ve üniversiteleri fabrikalarına çağırarak malzeme, maliyetler ve teknoloji konusunda bilgi vermesi istendi.
1988 yılında Ankara’da kurulan ETMK , Türkiye’de endüstriyel tasarım alanında çalışmalar yapan tek mesleki örgüt. ETMK’nın bugün yurtiçinde ve yurtdışında toplam 400 üyesi bulunuyor. Derneğin İstanbul Şubesi 1998, İzmir Şubesi 2011 yılında açıldı. Dernek ICSID (International Council of Societies of Industrial Design) üyesi.