Şangay'da daha önce kömür yükleme-boşaltma yeri olarak kullanılan bir endüstri yapısı çağdaş sanat galerisine dönüştü.
Şangaylı mimarlık ofisi Atelier Deshaus tarafından tasarlanan projede, 1950’lerde kömür yükleme mekanı olarak kullanılan yapının tarihine referans verecek şekilde çağdaş bir bina ortaya çıkarılması amaçlanmış.
Yapının endüstriyel mirasından en değerli parçası 110 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve 8 metre yüksekliğindeki kömür doldurma hunileri. Yeni yapı, endüstriyel mekanın ana elamanı sayılan bu huniler merkezde olacak şekilde inşa edildi.
Müzenin girişi sayılan bu endüstriyel eleman aynı zamanda geçici sergi mekanı olarak da kullanılabilecek.
Bodrumda var olan otopark alanının 8,4 metre aralıklı grid formu, yapının tasarımını kısıtlamış ancak mimar Liu Yichun “duvarsız plan” ile her odanın diğeriyle geçişken olmasını sağlayarak bu sınırlamayı fırsata dönüştürmüş. Artık müzelerde oda oda gezilecek bir sergi düzeninin ziyaretçiler için karmaşa yarattığını ifade eden mimar, bir sanat eserini sergilemek için özgürlük duygusunu işin içine katmak gerektiğin söylüyor.
Yapının formu tonozvari çıkmaların tekrar edilmesiyle oluşturulmuş. Bu çıkmalardan kimisi çatıya dek uzanırken kimisi de zemin kattaki sergi mekanlarını çevreliyor.
Yapı tek çatı altında toplanmış ve giriş, bodrum ve birinci kat olmak üzere üç kattan oluşuyor.
Çağdaş sanat galerileri her üç katta da yer alıyor ancak bodrum kat aynı zamanda tarihi koleksiyonların sergi mekanı olarak kullanılacak ve bir arşiv barındırıyor. Üst katta ise bir oditoryum ve nehir manzaralı bir restoran buluyor.