Sanki Avrupa sanat başkenti!

12. İstanbul Bienali'nin başlayacağı tarihten, yani 17 Eylül'den itibaren İstanbul, tam anlamıyla bir sanat kentine dönüşecek.

Şu sıralar herkeste ve her yerde bir telaş, bir telaş. Görüşmeler, planlamalar, inşaat ve yazışmalar son sürat. Sanatseveri bekleyen tek şey, 13 Kasım’a kadar sürecek bienal değil. Diğerlerine yetişmek için şimdiden planlama yapmakta fayda var.
Bienalin peşi sıra pek çok sergi açılacak İstanbul’da. Başlarına ‘paralel’ ya da ‘yan etkinlik’ ibareleri eklenen nicesi çıkacak meydana. Bunlardan biri, dünyanın en büyük elektronik sanat festivallerinden ISEA. Bu yıl Sabancı Üniversitesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşecek sempozyum, 14 Eylül’de başlayacak. Çeşitli konferans ve sergi programlarından oluşacak ISEA2011 İstanbul’un ana temaları arasında; güncel elektronik, yeni medya, çok kültürlülük, kültürel etkileşimlerin tarihi ve dünya kültürünün hayalinde bir üretim yeri olarak canlanan İstanbul şehrinin kendisi var. Sempozyum 21 Eylül, sergiler ise kasım sonuna kadar sürecek.

ISEA2011’de 450 bildiri, 70 panel, 50 atölye çalışması ve 4 de forum olması planlanıyor. Bildiri oturumları, paneller ve forumlar Levent’te Sabancı Center’da; atölyeler ise Sabancı Üniversitesi Karaköy İletişim Merkezi ve Robert Koleji’nde yapılacak. Dev ekranlardan takip edilebilecek elektronik sanat sergileri ise Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi, Şirket-i Hayriye Sanat Galerisi, Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri ve Zagreb Güncel Sanat Galerisi’nde.

Bir diğer konferans da Contemporary Istanbul’un düzenlediği ‘Kent ve Kültür’. 19 Eylül’de gerçekleşecek konferansta; çağımızın sanat ve mimari alanındaki fikir önderleri İstanbul’un kültür ve sanat merkezi olarak değişmekte olan altyapısını tartışacak.

Bir de fuar: Art Beat Istanbul… Şehrin çağdaş sanat galerilerini ve profesyonel sanat dünyasını 14-18 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda buluşturacak etkinliğin bir niyeti de İstanbul sanat dünyasını, sanatçılarını ve galerilerini dünyaya tanıtmak. Önümüzdeki dönemde; Ortadoğu, Asya, Avrupa ve Amerika’daki önemli sanat organizasyonlarını içine alarak büyümeyi ve ‘Art Week’ başlığı altında bir sanat platformuna dönüşmeyi planlayan etkinlik, bu yıl 27 yerli ve yabancı galeri ağırlayacak.

İSTANBUL’U İSTANBUL YAPAN HER ŞEY
Gelelim sergilere: Sakıp Sabancı Müzesi, Fransız sanatçı Sophie Calle’in İstanbul’dan bir grup insanı mercek altına aldığı özel projesini ağırlayacak. İstanbul üzerine bir özel proje de SALT Beyoğlu’ndan. Mekân, 13 Eylül’den itibaren İstanbul’u İstanbul yapan tüm aktörlerin görünürlük kazanacağı bir sergi ağırlayacak, ismi İstanbullaşmak. Muhtevası; 1999’dan 2011’e kadar üretilen sanatçı videoları, fotoğraf sergileri, belgesel filmler, haber klipleri, karikatürler ve mimari projelerden oluşan interaktif bir veritabanı. Beyoğlu’nun gözde sanat mekânlarından Arter, 15 Eylül-16 Kasım tarihleri arasında Kutluğ Ataman’ın Mezopotamya Dramaturjileri serisinin Türkiye’deki ilk gösterimini gerçekleştirecek. Projede anlatılan, gediklisi olduğumuz bir konu: Türkiye’nin modernleşme süreci. İstanbul Modern, Hayal ve Hakikat-Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar isimli sergi vesilesiyle izleyiciyi günümüzden alıp 1900’lerin başına uzanan bir seyahate çıkarırken; Pera Müzesi, Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar başlıklı sergiyle Osman Hamdi Bey’i yeniden hatırlatacak. Ama bu defa arkeoloji, diplomasi ve sanatla bağından hareketle…
 

Ve dahası; Hangi galeride hangi sergi var?
Gallery LiNART ve ALANistanbul: Pop Art Extended
 

Galeri Rampa: Ergin Çavuşoğlu

Galerist: Mentalklinik

Pilot: Halil Altındere

Pi Artworks Galatasaray:

Susan HEFUNA

Pi Artworks Tophane: Volkan Aslan

Akbank Sanat: Bruno Serralongue

Galeri Nev: Canan Tolon

Galeri Apel: Beraber ve

Solo Şarkılar

CDA-Projects: İsimsiz Orijinal

Ekavart Gallery: Ardan Özmenoğlu

Mac Art Gallery: Erol Eskici

Galeri Zilberman: Adel Abidin

İstanbul Fransız Kültür Merkezi:

Ultramémoıre #4

Etiketler

Bir yanıt yazın