Schemata Architects, Kyoto’da 145 Yıllık Bir Evi Mağazaya Dönüştürdü

Schemata Architects, Kyoto’da 145 Yıllık Bir Evi Mağazaya Dönüştürdü

Schemata Architects, Kyoto'da geleneksel bir ahşap şehir evinde Japon ve Batı tasarımlarını bir araya getirerek parfüm markası Le Labo için bir mağaza tasarladı.

Fotoğraf: Le Labo

Kiyamachi bölgesinde yer alan Machiya (geleneksel Japon ahşap evleri) olarak bilinen bina, Le Labo’nun klasikleşmiş marka tasarımı dikkate alınarak ve 145 yıllık tarihine saygı gösterilerek yenilenmiş.

“‘Shoes-on’ kültürüne sahip bir ülkede doğan ve sevilen bir marka, ‘shoes-off’ kültürüne sahip geleneksel Japon mimarisinin değerleriyle nasıl uyum sağlayabilir ve Japon kültürüyle nasıl bütünleşebilir?” 
Schemata Architects’in kurucusu Jo Nagasaka

Fotoğraf: Le Labo

“Bu proje, bu iki kültür arasında bir mücadeleydi.”

Le Labo mağazaları genellikle sade, modern beton binalarda yer alıyor. Ancak burada, Schemata Architects eski şehir binası havasını korurken Batı geleneklerine de uyum sağlamış.

Fotoğraf: Le Labo

Birinci kat, markanın ürünlerinin sergilendiği alan olup, diğer Le Labo mağazalarına daha çok benziyor. İkinci katta ise ofisler, bir zanaatkar odası ve “koku odası” bulunuyor ve daha geleneksel bir atmosfere sahip.

“Birinci kat, ayakta durularak zaman geçirilecek ve ayakkabılarla girilecek bir alan olarak düzenlendi, ve ürünler burada sergilendi. İkinci kat ise, zemin yüksekliği ve yapısı nedeniyle ayakkabısız çıkılacak bir yer olarak tasarlandı, bu yüzden genellikle alçak mobilyalardan oluşuyor.”

Fotoğraf: Le Labo

Mağaza, 794 yılında kurulmuş bir şehir olan eski bir kentte, Kyoto’da yer aldığı için Schemata Architects, iç mekandaki tasarım unsurlarının machiya stiline uygun olmasını istemiş.

“Tezgahlar, duvar rafları, merdiven ve diğer mimari unsurlar, machiya dilini kullanarak oluşturuldu. Boya düzeni, mevcut yapıya uygun şekilde eski antika renklerle devam ettirildi. Bengara, kırmızı toprak pigmenti ve çam kurumundan yapılmış geleneksel renkler kullanıldı.”

Fotoğraf: Le Labo

Mimarlık ofisi, sergileme vitrinleri için ağırlıklı olarak antika Japon mobilya parçaları ve aydınlatma tasarımı için de “vintage” Batı tarzı metal lambalar kullanmış. Schemata Architects ayrıca iç mekanda çam ağacından yapılmış bir merdiven ve raf sistemi tasarlamış ve bunları, binanın mevcut yapılarıyla uyumlu olacak şekilde boyamış.

Fotoğraf: Le Labo

Küçük bir avlunun karşısındaki bitişik binada bir kafeye de sahip olan mağaza, ofise göre “Le Labo ruhunu” yansıtıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın