Çok Boyutlu Bir Mahalle Deneyimi: Seed Plaza

Çok Boyutlu Bir Mahalle Deneyimi: Seed Plaza

Jiaxing, Nanhu Bölgesi'nde yer alan Seed Plaza, mimari sınırlar içinde geniş bir açık alan sunarak kentsel ve doğal ortamları bütünleştiriyor.

Seed Plaza, Jiaxing’in Nanhu Bölgesi’nde, şehir merkezinin 10 kilometre doğusunda ve kentsel ve doğal çevre arasındaki sınırda yer almakta.

Çevrenin yarısı çiftlik ve parklardan, diğer yarısı ise konut ve ticari caddelerden oluşmakta.

Seed Plaza, farklı yönler, manzaralar ve atmosferler sunarak çeşitli ve canlı bir yer duygusu oluşturmakta.

Plazanın etrafındaki yollar kesişerek insanları bir araya getirmekte ve burayı tüm mahallenin en dinamik çekirdek konumu haline getirmekte.

Pandemi sonrasında insanların doğayla daha fazla etkileşim kurmaya ve açık hava yaşamının tadını çıkarmaya başladığı gözlemlenmiş.

Sosyal çevredeki bu değişim, yeni dönemde mimarlığın değerini ve durumunu yeniden düşünmek için Seed Plaza tasarımına ilham vermiş.

Kentsel çevre ve doğal ekolojinin iç içe geçtiği saha koşullarında, insanların şehirden çıkıp doğaya girmesine yardımcı olan bir düzenleyici sunmak ve plazada olabildiğince konforlu ve zengin açık hava etkinlik alanları yaratmak amaçlanmış.

Projenin kilit unsurlarından biri, 7000 m²’lik mimari alana 3500 m²’ye kadar açık alanın dahil edilmesi.

Geleneksel gayrimenkul projelerinde, büyük miktarlarda kapalı alan içermeyen tasarım yöntemleri, gayrimenkul gelirinin mantığıyla çelişmekte ve önemli bir çelişkiye yol açmakta.

Ancak bu projede kullanıcı, doğa ve mimari mekanın bütünleştirilmesi konseptine güçlü bir şekilde katılıyor ve sonuçta tamamen açık bir mimari form ortaya çıkıyor.

Toplumun kamusal bir işlevi olarak mahalle merkezi, insanların ilişki ve iletişim kurması için önemli bir merkez.

Bir mimari içinde minyatür üç boyutlu bir mahalle yaratmak amaçlanırken, ilginç ve çeşitli mekansal deneyimler sunmak üzere mekanları birbirine bağlamak için “sokaklar ve ara sokaklar” mantığı kullanılmış.

Önemli bir araç olarak bitkiler, insanların yürüdüğü mimari alana istemeden serpiştirilmiş.

Bitkiler kolayca vatandaşların görüş alanına girerek bedenlerle doğrudan temasa izin verir.

Tasarım sayesinde yeşil alan doğal olarak hayatın içine akar.

Binanın tamamı, çeşitli ve büyüyen bir kişiliği temsil eden, farklı şekillerde istiflenmiş 20 kutudan oluşmakta.

Zemin döşemeleri ile birlikte, insanların özgürce yürüyüp keşfedebilmeleri için kutular arasında büyük miktarda gri alanlar yaratılmış.

İnip çıkan on üç merdiven, kent sokakları kadar sonsuz bir manzara sağlarken, normal çok katlı mimari konseptini kırıyor.

Sonsuz sirkülasyon, insanların asansörlerin varlığını unutmasını ve kendilerini binaya kaptırmalarını, amaçsızca dolaşmalarını ve yürümelerini, günlük yaşamda rastlantısallık ve benzersizlik aramalarını sağlıyor.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın