Çanakkale'de Eski Tekel Kanyak Fabrikasının yerine yapılması planlanan 17 Burda AVM tartışmalara yol açtı.
Endüstriyel kültür mirasının korunması konusunda hayli sıkıntılı bir gündemimiz olduğu kabulüyle yeni bir örnek daha tartışmaya başlandı.
Çanakkale Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası’nın bir kısmında AVM inşaatı devam ederken, diğer kısmı geleceği muallak bir şekilde kamullaştırıldı ve yine şeffaflığın kayboluşu kafalarda soru işaretleri yarattı.
1962 yılında kurulan, kurulurken arazisi Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfından çok cüzi bir bedelle alınan, amacın Çanakkale’de halka iş imkânı yaratmak olan Çanakkale Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası 2003 yılında kapatılmıştı.
Fabrikanın kapatılmasının ardından yılda 30 bin ton üzümün işlendiği fabrikaya bağlı üreticide bağlarındaki asmaların %70’ini sökmek zorunda kalmıştı. AKP İktidarının ilk günlerinde yaşanan bu gelişme sonrası işçiler fabrikada açlık grevi yapmış, CHP’nin iki Milletvekili ve Çanakkale Belediye Başkanı işçilere destek vermişti. Konuyla ilgili verilen soru önergesine buradan ulaşabilirsiniz.
Firma yetkililerinin imar için izin istediği öğrenildi. AVM planlarının da gündeme geldiği alan için;
burada işten çıkartılan işçilerinin çocukları istihdam edilecek, Çanakkale esnafına kota verilecek, deniz kıyısında bulunan 12 056 m2 alanın tapusu Çanakkale Belediyesine devredilecek
gibi özel imar şartları getirildi. Şartların gerçekleşmiş olup olmadığı henüz tartışma konusu iken 12.056 m2 alanın Çanakkale Belediyesi’ne devredildiği öğrenildi ve 30 Mart seçimleri öncesi bu alana “Bu arsanın tamamı Çanakkale Halkına aittir” diye yazıldı.
Çanakkale Belediyesi ayrıca bu alana yapılacaklar ile ilgili olarak sivil toplum örgütlerinin görüşlerini almak için 2 Temmuz günü Belediye Meclis salonunda bir toplantı yaptı. Toplantıda buranın bir kültür alanı olması, bir endüstri müzesi olarak düzenlenmesi, bir sergi salonu olması, gençlere bir çalışma atölyesi olması gibi fikirler çıktı…
Alan ile ilgili beklentiler bir rekreasyon alanı olacağı yönünde gelişirken, 17 Burda firmasının web sitesinde bu alanla ilgili yapılan projenin videoları ve fotoğrafları yayımlandı. Başta yetkililerce inkar edilen ve ardından firma tarafından kaldırılan görsellerin doğruluğunu ise bir ilan kanıtladı.
Henüz 2 Temmuz günü fonksiyonu ile ilgili görüşlerin toplandığı alan ile ilgili 4 Eylül günü Çanakkale’de yerel gazetede çıkan bir ilan ile “12.026 m2 alanın 15 yıl süre ile yap işlet devret modeli kiraya çıktığı” ifade edilidi. İlanda dikkat çeken bir diğer nokta ise ihalenin 10 Eylül günü yapılacak olmasıydı.
Bu kadar kısa sürede gerçekleşen bir hazırlık süresi olan 10 Eylül günü gerçekleşen ihaleye bir tek firma girdiği belirtildi 17 Burda projesi ile ihaleyi aldı.
Proje Lizbonlu ADDON+ mimarlık ofisi tarafından tasarlandı.
Diğer yandan kentte tartışmalar devam ediyor. Fakat belki de en dikkat çekeni, hareketlerine ve kent hakkına saldırıda bulunulduğuna inanan parkourculardan, fabrikada yaptıkları bu çalışma.