Etiler Bir Mahalle Öyküsü

Etiler, Bir Mahalle Öyküsü kitabında, Türkiye şehircilik ve mimarlık tarihinde Etiler’in yeri, tüm planlama ve uygulama aşamaları, mevzi imar planı ve ev tipleri, mahallenin çarşısı, okulları ve sosyal alanları ele alınarak, mahalle sakinlerinin geçmişten gelen anı ve fotoğraflarıyla zenginleşmiş bir semt tarihi anlatılıyor.

Ömrünün elli iki yılını Etiler’de geçiren Selcan Çağlar bu kitapta, kendi yaşadıklarının yanı sıra mahalle sakinlerinin anılarında yer alan olay ve kişilerin izini sürerek 1952-1980 yılları arasında Etiler’deki yaşamı her yönüyle okuyucuya sunuyor. Kitap kapsadığı dönemi, İstanbul’u ve hatta Türkiye’yi ekonomik, siyasi, mimari ve çevresel unsurlarıyla kendi çapında kayda geçirerek gündelik yaşamı ayrıntılarıyla aktarması sayesinde bundan sonra bu konuda söz söyleyecek olanlara bir altlık olacak nitelikte.

“Etiler’in kuruluş yıllarına ait belgelerden, genel kurul raporlarından yararlanarak öncelikle kendi anılarıma bir zemin hazırlamaya çalıştım. Bu araştırmalardan edindiğim belge ve bilgilere ilave olarak, okuyucunun gözünde o günleri canlandırmak amacıyla, anımsadığım gündelik hallerimize, eski belgelerde aktarılanları teyit eder şekilde metnin içinde yer verdim. Konuyu zenginleştirmek amacıyla, Etiler’le ilgili sözlü tarihe dayanan bilgilerin peşine düştüm. İlk yerleşen kişilerin ağzından, mahalle sakinlerinde iz bırakmış ve neredeyse tüm sakinlerinin hatırladığı olayları dinledim, kaydettim, metne döktüm, düzenledim.

1980’lere kadar olan dönem ile sınırlı kalmaya çalıştım, zira sonrasında Etiler özgün halini çokça kaybetmiş durumdaydı. Hayat büyük bir hızla değişirken tabii ki Etiler ve İstanbul da kaçınılmaz olarak aynı hızla değişti. Bu kitaptaki anılarla Etiler’in yaklaşık ilk yirmi beş yılını okuyucuya anlatmaya, onların gözünde mahalleyi canlandırmaya çalıştım. İlerleyen yıllarda, 1980 sonrası Etiler büyük değişimlere sahne oldu, kalabalıklar ve trafik arttı, binalar ve siteler çoğaldı. İlk kooperatif evleri yüksek duvarlarla ve tellerle çevrili bahçelerinin içinde, kendi içine dönük bir yaşama geçti. Ana caddede ve sokak aralarında işyerleri açıldı, birbirini tanımayan sokak sakinlerinin artmasıyla mahalle ve komşuluk kültürü kalmadı.”

Selcan Çağlar, Alman Lisesi’ndeki öğrencilik yıllarından başlayarak Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdi MSGSÜ) Mimarlık Bölümü’nde öğrenimine ve asistanlık yıllarına dek profesyonel olarak Galatasaray, Eczacıbaşı ve Milli Voleybol takımlarında oyunculuk ve kaptanlık yaptı. Aktif sporculuğu sonrasında, Voleybol Federasyonu ve Eczacıbaşı Spor Kulübü’nde yöneticilik görevlerinde bulundu. 2012 Londra Olimpiyatları’ndaki Kadın Voleybol Milli Takım Menajeri göreviyle spor yaşamına veda etti.

Amcası Behçet Kemal Çağlar’a ait Bitmez Tükenmez Anadolu (1994), Benden İçeri (1994), Kuran-ı Kerimden İlhamlar (1995), Destanlar (1997) isimli eserleri yeniden derleyerek yayına hazırladı; bu eserler Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki asistanlık döneminde “Kentsel Sit Alanlarının Korunması” başlıklı doktora tezini yazdı (1986). Voleybol jübile kitabı Selcan Teoman Jübile 1985 (1985), değişim-dönüşüm kitabı İçimdeki Yolculuk (2010) ve anı kitabı Bir Voleybolcunun Anıları (2018) yayımladı.

İlgilenenler için kitap sipariş linki: https://iyzi.link/AINUUA

 

Etiketler

Bir yanıt yazın