Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanı Onur Toprak, oluşturduğu desenlerle deneysel bir çalışmaya imza atıyor.
Selçuklu başkentlerinin şehir dokularından yola çıkarak birçok farklı motif elde eden Toprak, Selçuklu kültürünü deneysel bir yöntemle yorumluyor.
Tarih ve kimlik üzerine düşünerek geliştirdiği bu seriyi Toprak, sınır, mekan, kimlik, doku, şehir gibi pekçok temel kavramdan bağımsız olarak nitelendiriyor. Toprak, projesini şöyle anlatıyor;
“Selçuklular Dönemi’nde, medeniyet açısından en yükseğe ulaştığını varsaydığım ve büyük zıplamalar yaşadığını varsaydığım önemli Selçuklu başkentlerinin şehir dokularından yola çıkarak, Selçuklu Motifleri oluşturmaya çalıştım. İster Selçuklu Yıldızı, İster İran Halısı, ister Kütahya çinisi, isterseniz Nizammülk Medresesi duvar işlemesi ya da bir kaftan çiçeği biçiminde düşünebilirsiniz.
Teknikten bahsetmek gerekirse, Google Earth’ten küçük küçük alıp birleştireceğiniz parçalardan büyük ama düşük çözünürlüklü bir ana dosya elde etmem gerekiyordu. Boyutu gayet büyük ve çözünürlüğü 72 dpi şablonlar oluşturdum. Amacım boyutu küçültüp çözünürlüğü arttırmaktı. Biraz meşakkatli ama başarılı bir süreç… Ve photoshopta kendi yorumumu kattım. Görüntüleri aldığım şehirler ise Tahran, Kayseri, Konya, Semerkant, Tebriz gibi Selçuklu kimliği ile akıllarımıza gelebilecek şehirler.”
2 yorum
Değerli arkitera yetkilileri ilginiz ve paylaşımınız için teşekkür ederim.
çok güzel