Seramik Kafes Cepheli Dornbirn Kütüphanesi

Nesiller arası paylaşım, buluşma ve öğrenme yeri olarak tasarlanan Dornbirn Kütüphanesi, Dietrich l Untertrifaller ve Christian Schmoelz mimarlık ofislerinin ortak projesi. Kütüphane, çevrede yaşayanlar için kitap okumayı, dil pratiğini, bilgisayarlı araştırma yöntemlerinin keşfini ve yeni iletişim biçimlerini teşvik ediyor.

Fotoğraflar: Aldo Amoretti

Kütüphanenin projesi, 2016’nın başlarında açılan uluslararası bir yarışma sonucu elde edildi. Dietrich | Untertrifaller ve Christian Schmoelz’in ortak tasarımı olan proje, 18 ekibi geçerek birinci olmuştu.

Yapı hem oval şeklindeki biçimi hem de farklı cephesiyle çevresindeki binaların arasında sıyrılıyor. Cephedeki kafes süslemede raflara dizilmiş kitaplardan ilham alınmış.

Prefabrike seramik elemanlardan oluşan kafes, camlı cephenin 70 cm önünde, çelik bir çerçeve üzerine monte edilmiş. Geceleri seramik cephe tarafından filtrelenen ışık, parkın ve şehrin açık bir görüntüsünü sunuyor. Enerji maliyetlerinden de tasarruf sağlayan bu sabit gölgelendirme sisteminin arkasında, ek havalandırma kanatları bulunuyor.

Yeni medya; günlük hayatımızın dijitalleşmesi; tüm okuma ve iletişim kültürümüzde buna bağlı yaşanan değişim; bir kütüphanenin artık benzer hedeflere sahip meraklı insanların bazen sessizce bir araya gelebileceği bir tür halka açık oturma odası olmasını sağladı.

Üç kata yayılmış toplam 1.200 metrekarelik kütüphanede, 100.000’e kadar kitap ve dergi için yeterli alan; okumak, müzik dinlemek ve oyunları denemek için rahat köşeler; ofisler ve toplantı odaları bulunuyor. Büyük, esnek bir şekilde kullanılabilen çok amaçlı salonu, gereksinimlere bağlı olarak konferanslar, kitap sunumları ve film gösterimleri için de kullanılabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın