Elektrikle çalışan ve kızıl ötesi ışınları kullanarak ortamı ısıtan bir sistem geliştiren Seranit, ısıtan karolarla ısınma sektöründe yeni bir dönem başlatıyor.
Türkiye’nin en büyük porselen karo üreticilerinden Seranit, geliştirdiği “DRC Isıtma Sistemi” ile iklimlendirme sektörüne yeni bir alan açıyor. Elektrikle çalışan ve kızıl ötesi ışınları kullanarak ortamı ısıtan sistem, doğalgaza göre yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Geliştirilmesi 3 yıl süren, 10 milyon dolar harcanan, tasarımı ve malzemelerinin yüzde 95’i yerli olan ürün, dünyada ilk kez Seranit tarafından ağustos sonunda piyasaya sürülecek.
DRC Isıtma Sistemi, silika oksit, alüminyum oksit, kil ve kaolen gibi maddelerin karışımından oluşuyor ve bu karışım FIR (uzak kızılötesi ışınlar) çıkarıyor. Dünyada tek olan ve doğalgaza oranla yüzde 30’a yakın enerji tasarrufu sağlayan ürünün başlangıç maliyeti de doğalgaz sistemlerine göre yüzde 70’e daha düşük. Yerden ısıtmak
için ve panel şeklinde radyatör yerine geçecek sistemler olarak iki tip üretilen DRC’nin yeni nesil binalarda yaygın olarak kullanılması bekleniyor. DRC’yle ilgili geliştirilmekte olan bir proje de evin elektriğini hiç kullanmadan, evin dış duvarına ya da çatıya döşenecek bir panelden enerjisini alması. Şu anda sistemi çalıştırmaya yetecek kadar enerji için daire başına binanın dış cephesinde 4 metrekare alan gerekirken, Seranit’in Ar-Ge mühendisleri bu alanı küçültüp sistemin daha kullanışlı olması için çalışıyor. Bu sistemin 1.5-2 yıl içinde geliştirilmesi planlanıyor.
Ar-Ge merkezi sadece 1.5 yıl karoları birbirine bağlayan sistemi geliştirmek için çalışmış. Hatta bu yüzden proje birkaç kez rafa kaldırılıp geri alınmış. Uzaktan erişimli bir mekanizmayla geliştirilen sisteme internetten erişip, evin hangi odasının hangi sıcaklıkta olduğu görülüp, sıcaklık ayarlanabiliyor. Ayrıca cep telefonundan da sistemi açma kapama konutu verilebiliyor. Sistem ayrıca normal yerden ısıtmalı sistemler gibi yerden toz kaldırmıyor, kuru sıcak hava yükselmediğinden sağlığa zarar vermiyor. Tüm tesisatıyla 10 santim yüksekliğe ulaşan yerden ısıtma sistemlerinden farklı olarak, kalınlığı 1.5 santimi geçmeyen karolar, evin yüksekliğini azaltmıyor.
Ar-Ge merkezinde çalışan bir mühendisin 130 metrekarelik evinde denenen DRC ısıtma sistemi, nisan ayında sabit 24 santigrat derece sıcaklığa ayarlanarak çalıştırıldı. Bir ay boyunca hiç kapatılmadan çalıştırılan sistem, bu işlem için 65 lira elektrik harcadı. Ancak nisan ayında özellikle gece sıcaklıkları çok düşmediğinden kış aylarında bu rakamın daha yukarı çıkması bekleniyor. Sistemin aynı büyüklükte bir evi en soğuk aylarda 150 liraya ısıtabileceği düşünülüyor.
DRC’yi ağustosta piyasaya sürecek olan Seranit, böylece ısınma sektörüne de girmiş olacak. Bu doğrultuda Isınma Grubu isimli ayrı bir şirket kuran Seranit, ilk yıl için 1 milyon adet panel ve 500 bin metrekare de karo satmayı hedefliyor. Ancak Seranit Grubu Başkanı Hamdi Altunalan, ilk yılın sonunda bu rakamlarım üzerine çıkılacağını düşünüyor. Sektörde alışılmış üretimleri, alışılmış sistemleri birden değiştirmenin mümkün olmadığını söyleyen Altunalan, buna rağmen yeni ürünün çok hızlı yayılacağından emin.
Seranit, uzun vadede bütün fabrikalarını Bilecik’teki 536 bin metrekarelik arazisinde toplamayı planlıyor. Bu arsa üzerinde 7 tesis projesi geliştiren şirket, toplam 200 milyon dolar yatıracak. Bölgeye ilk tesisini kuran şirket, toplamda 3 seramik, 1 porselen, 1 vitrifiye, 1 akrilik, bir de Vanucci marka ahşap tesisi kuracak. Toplam yatırımının 45 milyon dolarlık kısmı yapılırken 2011-2012 yılları arasında ise 90 milyon dolarlık yatırım planlıyor.
Seranit’in Bilecik fabrikasının 2010 yılı toplam satışı 132 milyon lira. 2011 yılında ise satışını yüzde 70’in üzerinde artırarak 225 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.
DRC’nin de devreye girecek olması sebebiyle hedeflerini yükselten şirketin 2015 hedefi 500 milyon, 2023 yılı hedefi ise 1 milyar lira satış yapmak. Bu satışların yarısının ise yeni ürün DRC’den gelmesi bekleniyor. Şirket ihracatta da patlama bekliyor. Geçen yıl 10 milyon dolar ihracat yapan firma, 2011 için iki farklı senaryosu var: Şu anda bir hat kiralama için görüşmeler yapan şirket bu gerçekleşirse tamamen ihracata yönelik olarak kullanacağı bu hattan 15 milyon dolarlık ihracat yapıp toplam ihracatını 40 milyon dolara çıkarmayı planlıyor. Bu olmazsa şirketin 2011 hedefi 25 milyon dolar ihracat yapmak.
Seramikte Çin’e uygulanan kısıtlamaları savunan Hamdi Altunalan, “Çin ithalatını serbest bırakırsak ithalat 2 milyon metrekareden 40 milyon metrekarelere çıkar. Türkiye’nin seramikte 360 milyon metrekare kurulu kapasitesi var. Bunun en çok 130 milyon metrekaresini iç pazarda harcayabiliyorsunuz. Kalan 230 milyon metrekareyi ihraç etmemiz gerekiyor. Gümrükler 4 milyar metrekare üretimi olan Çinlilere açılırsa, ezip geçerler bizi” diye konuştu. Avrupa’nın Çin’den ithal ettiği 60 milyon metrekare seramiğin önünü kestiğini hatırlatan Altunalan, Çinliler ihracatını Türkiye üzerinden yapmaya çalıştığını söyledi. Altunalan, sorunun çözümü için Eskişehir’de ihtisas gümrükleri oluşturmasını önerdi.
Avrupa’da inşaat sektörünün durduğunu belirten Altunalan, “Özellikle İspanya’da tamamen durdu. Sektörün yüzde 70’i durmuş durumda. Elindeki stokları bitirmesi uzun zaman alacak. Biz oradaki krizden yararlanarak Avrupa’da marka satın almaya odaklanmalıyız. Şu anda Kale, Eczacıbaşı ve Seranit satın alma arayışında” dedi.
Seranit DRC sanayinin Ar-Ge’ye dayalı ihtiyaçlarının, üniversite-sanayi işbirliği ile üniversite bilimselliği kapsamında çözüme kavuşturulmasını ve üniversite-sanayi-kamu işbirliğini kurumsallaştırmayı hedefleyen SANTEZ programına alındı. Böylece Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen Seranit DRC’ye devlet desteği gelebilir. Hamdi Altunalan, bu program Seranit’in inovatif tarafını desteklediğini söyleyerek, “Program dahilinde daha güçlü projeler geliştireceğiz” dedi. DRC Isıtma Sistemleri daha önce de 2010 yılı Altın Çekül Ödülü’nü almıştı.