İstanbul'un Karadeniz kıyısına 3km mesafedeki Havvada proje önerisinden sonra Serdar İnan'dan sultanların şehri İstanbul'a özel SULTANADA proje önerisi...
İstanbul’a yepyeni bir su yerleşim alanı kazandıracak olan SULTANADA projesinin İstanbul Boğaz aksı üzerinde olan bir sualtı düzlüğü üzerinde kurulması öneriliyor. Sultanahmet, Ayasofya, Galata Kulesi, Haydarpaşa ve Kız Kulesi gibi muhteşem İstanbul silueti manzarasına ve çift köprünün tamamına tek noktadan hakim olacak şekilde tasarlanan SULTANADA projesi, İstanbul’a deniz yolu ile gelen tüm ziyaretçilere adeta bir giriş kapısı olabilecek nitelikte.
Havalimanı ve cruise limanının yanı sıra metro ve Marmaray’ın da uğrayacağı SULTANADA, m2‘si 120.000 USD’a kadar satılabilecek alanlar sunacak. Bu sıradışı proje,100 milyar USD yatırım ile devlete 300 milyar USD katkı sağlayabilecek potansiyele sahip…
İstanbul’a 48 yılda 220’nin üzerinde proje kazandıran ve devam eden özgün projeleriyle bu sayıyı artırmayı sürdüren İnanlar; uzmanlık alanı olan “Doğru Yaşam Alanları İnşa Etmek” yolunda ilerlerken, yaşadığı topraklara değer katacak “Yenilikçi Ülke Projeleri geliştirmeyi hem mesleki hem de sosyal bir sorumluluk olarak görüyor.
2023 vizyonundan ilham alınarak, mimari ve teknolojik sınırlan zorlayan bir yaklaşımla hazırlanan bu özgün su yerleşimi (yapay ada) projesiyle, her açıdan dünya standartlarının üzerinde bir yaşam deneyimi öneriliyor. Projenin yıllarca sultanlara ev sahipliği yapmış olan İstanbul için hazırlanmış olması nedeniyle, proje için düşünülen isimler arasında 1 numarada SULTANADA geliyor.
Projenin konsepti, projenin fikir sahibi İnanlar için Caner Cambaz Mimarlık Bürosu tarafından tasarlanmıştır.
SULTANADA projesi, genelinde fosil yakıt kullanan araçlar olmayacak şekilde tasarlandı. Tüm ada sakinlerinin özel kartları ile çalıştırabilecekleri ortak kullanım elektrikli kara, deniz ve hibrit araçlar, ada içerisinde herhangi bir noktadan alınabilir ve herhangi bir noktaya bırakılabilir. Yine sadece bu özel kartlarla ada içindeki tüm ödeme işlemleri yapılabilir ve kullanıcı bilgileri işletilebilir.
SULTANADA modern tasarımlarla, yeni teknolojilerle ama en çok da İstanbul aşkıyla tasarlanmış bir proje. İstanbul’un tarihi ve doğal güzelliklerinin önüne geçmeden, Boğaz’ın dünyaca ünlü manzarasına uyum sağlayacak bir şekilde oluşturulmasına özen gösterildi. Yeni Türk mimarisinin gururu olmaya aday SULTANADA, uluslararası mimari çevrelerde de ses getirebilecek düzeyde…
SULTANADA’da yaşayanların su ile iç içe bir hayat yaşayabilmeleri için projenin ortasında elips formlu bir boşluk ve karaları parçalayan, çeşitli boyutlarda 25 adet su kanalı tasarlandı. Yerleşimin %46’sının konaklamaya ayrıldığı SULTANADA projesinde, güney ve doğu yönlerinin rekreatif kullanımlara ayrılması planlanıyor. İstanbul’un güzelliğini daha’önce hiç görülmediği açılardan izletecek SULTANADA kıyılarında, yüzlerce modern villa yer alacak. Özellikle Tarihi Yanmada manzarasına sahip kuzey kıyısı, geniş kumsallarıyla yüzme keyfini de, istanbul’un güzelliğiyle birleştiriyor. SULTANADA ile ilgili planlanan en çarpıcı rakamlardan biri ise nüfusu. Projenin tam 300.000 kişilik ikamet kapasitesinin yanı sıra günlük kullanımda 500.000 kişiye ulaşabilmesi mümkün. Bu yoğun insan trafiğini desteklemek için SULTANADA su altından raylı bir ulaşım sistemiyle istanbul’a bağlanıyor ve ulaşım kolaylığı sağlanıyor.
Yerleşim alanları dışında, projenin %15’i sosyal yaşam alanları, %14’ü home ofis. %12’si ofis, %10’u ticaret ve %3’ü de ulaşım fonksiyonlarına ayrılmış durumda.
3 yorum
İstanbul’u “Dubai” ye çevirme girişimi!
Umarım sadece öneri olarak kalır.
İstanbul, mimarlık, tarih, kültür,doğa … ? Kaos kapıda.