Shigeru Ban, Deprem Bölgesi İçin Kullanılacak Geçici Konut Prototipini Açıkladı

Shigeru Ban Architects ve Voluntary Architects’ Network, 6 Şubat depremlerinden etkilenenlerin barınması için tasarladığı geçici konut prototipini geliştirdi.

Yeni prototip, 1999 depreminden sonra tasarlanan kağıt boru sisteminin geliştirilmiş bir versiyonu. Bu yeni versiyon, verimlilik konularını dikkate alarak şantiyede inşaat süresini en aza indirmeyi amaçlıyor.

Bu yeni sistemde, her 1,2 metrede bir yerleştirilen kağıt boru kolonların arasındaki duvarları inşa etmek için ahşap paneller kullanılıyor.

Temel, kum torbalarıyla dolu bira kasalarından, çatı ise kağıt boru taşıyıcı sistem ve kontrplak kaplamadan oluşuyor.

İnsanların çatının üstüne tırmanmak yerine delikten çalışmasına izin vermek için inşaat sırasında güvenliği sağlamak için kontrplaktan büyük delikler açılmış. Soğuk iklime yanıt olarak zemin, duvarlar ve çatı yalıtılmış.

Nihai yapının 3,6×6 metre ölçülerinde olması planlanıyor. Ekip, geçici konut çözümünün 3,6×3,6m ölçülerinde daha küçük bir prototipini Tokyo’da kurdu ve sistemi Türkiye’de devreye almayı planlıyor.

Shigeru Ban Architects’ten Mersin’deki Deprem Tahliye Merkezine Kağıt Bölme Sistemi

Voluntary Architects’ Network ve Shigeru Ban Architects, 6 Şubat Depremi ardından kurulan tahliye merkezlerine Kağıt Bölme Sistemi (Paper Partition System – PPS) kurmuştu.

PPS, tahliye merkezlerinde yaşayanların mahremiyetini sağlamak kurulan için basit bir bölme sistemi.

Shigeru Ban Architects’ten Mersin’deki Deprem Tahliye Merkezine Kağıt Bölme Sistemi

Kağıttan evler

Etiketler

Bir yanıt yazın