Şili’de Ahşap Bir Anaokulu

Gonzalo Mardones Viviani, Santiago de Chile'de ahşap bir anaokulu tasarladı. Projede, zeminin kazılması sayesinde komşu binalardan izole edilmiş ve kısmen gömülü bir yapı tasarımına gidilmiş.

Fotoğraflar: Pablo Casals Aguirre

Anaokulunda hem komşular hem de çocuklar adına bir tasarım konsepti düşünülmüş. Bitişik ve sıkışık binalar arasında çocukların oyun ve eğitimlerine odaklanması hedeflenmiş.

Proje, zeminin kazılması sayesinde komşu binalardan izole edilmiş ve kısmen gömülü bir yapı tasarımına gidilmiş.

Bahçenin derinliği sayesinde gökyüzünün, dağların ve uzaktaki manzaranın daha açık bir şekilde görülmesine izin verilmiş.

Gonzalo Mardones Viviani, açıkça farklılaştırılmış birkaç hacimden oluşan ve sütunlu bir girişten geçen bir rota ile yapının işlevi görünümüne yansıtılmış.

Kütlesel parçalanma, büyük bir ara boşluk zenginliği ile daha da karmaşık bir alan oluşturuyor.

Mekanlar, silindirik bir hacimden, kareye, dikdörtgene veya köşegene atıfta bulunan çeşitli formlarda hacimlerden oluşuyor. Bu da merkezi verandanın hacimlere göre küçük ve büyük algısıyla oynamasını kolaylaştırıyor.

Farklı hacimleri ilişkilendirmek için tek bir malzeme seçilmiş. Kirişler ve kolonlar lamine çamdan, duvarlar çam levhalardan yapılmış.

Hacimlerin geometrisi, çocukların kolayca tanıyabileceği temel şekillerden oluşuyor. Yerleştirme ise çamın güneş ışığını iletme biçimleri bakımından oldukça sessiz bir mekan oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın