Otobanlar nedeniyle derelere ulaşamayan ve yaşamı zorlaşan hayvanlar için geniş alt ve üst geçitler yapılmasını kararlaştıran Orman ve Su İşleri Bakanlığı, şimdi de "yeşil koridor" projesi için harekete geçti.
Gürcistan’dan Türkiye’ye geçen yaban hayvanlarının ormanlar arasındaki boşluk nedeniyle geçişlerde sıkıntı yaşamamaları için Artvin, Erzurum, Ardahan ve Kars’ı kapsayan 70 kilometrelik ormanlardaki boşluklar doldurularak 100 kilometreye tamamlanacak. Böylece genetik çeşitlilik artacak.
YABAN hayvanlarının, Gürcistan-Türkiye’ye geçerken ormanlar arasındaki boşluklar nedeniyle sorun yaşaması üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı bir proje başlattı. Hayvanların sorunsuz geçişinin sağlanabilmesi amacıyla, Artvin, Erzurum, Ardahan ve Kars’ı kapsayan 70 kilometrelik ormanlardaki boşluklar doldurulacak.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, ayı, kurt, tilki gibi yaban hayvanları için yapılacak bu doğal koridorun, hayvan genetik çeşitliliğini artıracağını belirtti. Avcı, şunları söyledi:
“Yaban hayatı koridoru çok önemli. Türkiye’den Gürcistan’a, Gürcistan’dan Türkiye’ye her yıl pek çok tür hayvan geçiş yapıyor. Hayvanlar için siyasi sınır olmadığından onların hayatını kolaylaştırmak bize düşüyor. Bu hayvanlar Türkiye’ye geçtikten sonra ormanlık alanlardaki yer yer boşluklar nedeniyle ilerlemeye korkuyorlar; ya geri dönüyorlar ya da farklı geçiş yolları deneyerek büyük sıkıntı çekiyorlar. Bu nedenle Artvin, Erzurum, Ardahan ve Kars’ı kapsayan 70 kilometrelik ormanlardaki boşlukları dolduracağız, böylece uzunluğu da 100 kilometreye tamamlayacağız. Yani yaban hayvanları için tamamen yeşil bir koridor hazırlayacağız.”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçen Şubat ayında Hürriyet Gazetesi’ni ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, otobanlar nedeniyle derelere ulaşamayan ve yaşamı zorlaşan hayvanlar için geniş alt ve üst geçitler yapılacağını söylemişti. Doğanın korunması için “kırmızı noktalı alanlar” oluşturulduğunu, artık otoban izinlerinin bakanlığına danışılarak alındığını belirten Eroğlu, şöyle konuşmuştu: “Otobanlara izin verilirken öncelikle yaban hayatı düşünülecek. Derelere ulaşım için geniş alt ve üst geçitler yapılacak. Otoban vadiden geçerse hayvanlar için özel çevre köprüleri planlanacak. Hızlı tren alanında bile bu geçitlerden olacak.”