Taksim İlkyardım Hastanesi(Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi)’nin başına bir şey getirileceği uzun zamandır tahmin ediliyordu. Tecrübe ile sabit olduğundan ilk akla gelen, otel yapılacağıydı.
Taksim İlkyardım Hastanesi (Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi)’nin başına bir şey getirileceği uzun zamandır tahmin ediliyordu. Tecrübe ile sabit olduğundan ilk akla gelen, otel yapılacağıydı. Ancak ne yerel yönetimden ne de hükümet çevrelerinden bu konuda net bir açıklama yapılıyordu. Ta kiTaksim Meydanı Yayalaştırma Projesi gündeme gelene kadar. Koruma Kurulu’nun uzun süre direndiği Taksim Projesi’nin ilk hâlinde, Tarlabaşı, Harbiye, Gümüşsuyu ve Sıraselviler’de dalış tünelleri açılması öngörülüyordu. Ancak Koruma Kurulu, baskıların neticesinde yalnızca Tarlabaşı- Harbiye yönünde dalış tüneline izin verdi. Taksim Kışlası’nın durumu da konuyu takip edenlerin malumu.
Sıraselviler ve Gümüşsuyu’nda yapılacak tünellerden vazgeçildiği düşünülüyordu ancak yayalaştırmanın nasıl sağlanacağı da belirsizdi. Kurulun Sıraselviler’e itirazının temelinde Taksim İlkyardım Hastanesi’nin durumu vardı; her gün binlerce kişinin kullandığı bir hastane inşaat çalışmalarından olumsuz etkilenir, hizmet veremez.
Şimdi bu pürüz ortadan kaldırılıyor. Taksim İlkyardım Hastanesi’nin bu ay yıkılacağı, iki yıllığına Gaziosmanpaşa’ya taşınacağı, yerine 200 yataklı özel hastane konforunda yeni bir hastanenin yapılacağı açıklandı.
Cihangir halkı ise bu hastane masalını yutmadı. Cihangir’de yaşayanlar balkonlarına pankartlar asarak kararı protesto etti. Daha büyük protestolar da kapıda. Çünkü yaşananlar bütün şüpheleri doğrular nitelikte. Cihangir’e biraz kulak kabartınca, henüz duyumlardan ibaret olsa da Taksim İlkyardım’da,Sıraselviler’de neler olduğuna ilişkin net bir fikir edindim. Duyduklarımın kısa sürede hayata geçeceğinden, iş makinelerini çok yakında Sıraselviler’de de göreceğimizden eminim. Geçen haftalarda bir minibüsle Sıraselviler’e gelen 10 kişi caddede inceleme yaptı. Çevre esnafı ne olduğunu sorduğunda, belediyeden geldiklerini, etüt yaptıklarını söylediler. Son zamanlarda bazı mimarlar da semtte nabız yoklaması yaptı, semt sakinlerine yeni projelerden bahsetmeye başladı.
Sıraselviler Caddesi’nde semtin sosyal dokusuyla karşılaştırıldığında garip bulunabilecek yatırımlar yapılması da Cihangirlilerin dikkatini çekiyor. Aldığım duyumlara göre, Taksim İlkyardım Hastanesi bu ay değil temmuzda yıkılacak. Yerine, giriş katında acil servisten ibaret bir hastane yapılacak. Hastaneye ait olan bitişikteki bazı apartmanların da dâhil edildiği büyük bir otel inşa edilecek. Hazır Taksim İlkyardım yıkılıyorken,Sıraselviler Caddesi’nde dalış tüneli de kazılacak. İlk projede, tünelin Firuzağa’nın önünden başlaması öngörülüyordu.
Cihangir’deki sivil toplum örgütleri, bu dedikodular ortaya çıktığından bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kapısını aşındırıyor ancak hiçbir bilgi alınamıyor. Cihangirliler sorularından ve sorunlarından oluşan bir dosyayı bugün Koruma Kurulu’na iletecek ve Sıraselviler’de neler olduğunun açıklanmasını talep edecek.
Taksim Meydan Projesi başladığı günden beri bu köşede gelişmelere ve tepkilere yer veriyorum. Taksim’de köklü bir sosyo-kültürel dönüşümün başladığını ve bunun nasıl yapıldığını anlatmaya çalışıyorum. Taksim Projesi, Türkiye’nin içine girdiği dönüşüm sürecinin bir aynası. Yeni bir Türkiye ile birlikte yeni bir Taksim Meydanı kuruluyor. Taksim, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana iktidarın sembollerini sergilediği bir alan. Bu kez de aynısı yapılıyor.
Değişim iyidir, yenilenme şarttır. Türkiye’de de, Taksim’de de. Ancak adil olduğu sürece. Bu cumhuriyeti kuranlar, Taksim ve Beyoğlu’nda yaşayanlara iyi davranmadı. Zorbalığın finalini de 6-7 Eylül’de yaptı.
Cumhuriyet’i yenileyenler de Taksim’de ve Beyoğlu’nda yaşayanlara iyi davranmıyor. Meydana çıkan caddelerdeki yarıklar, Pera’nın eski sahiplerinin sokaklara saçılmış eşyaları kadar içimizi acıtıyor.