Şırnak Üniversitesi (ŞÜ) Emin Acar Kampüsü'nün temeli 26 Temmuz'da atılıyor.
Daha önceki yıllarda yapılması planlanan ancak ortaya çıkan arazi problemleri yüzünden ertelen ŞÜ Emin Acar Kampüsü, kent girişinde Cizre karayolu üzerinde 550 dönüm arazi üzerinde kurulacak.
TOKİ tarafından imzalanan protokol çerçevesinde kampüs inşaatında, rektörlük binası, mühendislik fakültesi, İİBF, ilahiyat fakültesi, turizm ve otel işletmeciliği yüksekokulu, meslek yüksekokulu, kültür merkezi, merkezi kütüphane ve bilgi işlem merkezi, mediko-sosyal tesisleri, merkezi kafeterya, misafirhane ve sosyal tesisler, 500 kişilik kapalı spor salonu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, rektörlük konutu ve konukevi, 25 konutluk lojman ve diğer yapılardan oluşan 17 bina yer alacak.
Başbakan Erdoğan’ın Şırnak’ta, 26 Temmuz’da Şerafettin Elçi Havalimanı’nın açılışını gerçekleştirmesinin ardından, ŞÜ kampüsünün temel atma törene katılması bekleniyor.
İnşaat alanında inceleme yapan ŞÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, yaptığı açıklamada, 2011 yılının Aralık ayında TOKİ ile protokol imzalandığını ve 8 ihale yaptıklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan’ın kampüs inşaatının temel atma törenine katılmasının beklendiğini kaydeden Prof. Dr. Akmaz, şöyle dedi:
“Şırnak Üniversitesi için beklenen nokta kampüs inşaatının başlamasıydı. Görünürde gecikme olmuş gibi bir izlenim var. Bizce herhangi bir gecikme yok. Yüklenici firmada inşaata başladı. Şu anda kampüs içi yolu yapıyoruz. Toplamda 550 dönüm arazide, 101 bin metrekare kapalı alanda üzerinde 17 binanın olduğu inşaatlarımızı TOKİ yapıyor. 112 bin metrekare kapalı alanda 170 milyonluk yatırım ihalemizi tamamlamış durumdayız ve inşaatımız başladı. Önümüzdeki yıl merkez laboratuvarı, merkez kafeteryası, mühendislik fakültesi, iktisat fakültesi, Şırnak MYO, rektörlük binası ve turizm ve otel işletmeciliği yüksekokulu 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında teslim alacağız. Seneye bu vakitler eğitimde kampüste başlatacağız.”
Rektör Prof. Dr. Akmaz, ilçelerde bulunan okulları içinde mini kampüsler kurmayı planladıklarını belirterek, “Şuanda üniversitemiz lisansüstü öğrencilerle birlikte 2 bin 500 öğrencimiz var. 2013-2014 eğitim yılında öğrenci sayımız 3 bin 500 civarında olacak. Üniversitemiz büyümeye devam edecek. İdil, Silopi ve Cizre gibi büyük ilçelerimizde öğrencilerimizi üniversite imkanlarından yararlandırmak için ilçe düzeyinde cevap verecek mini kampüsler kurmak için çalışmalarımız başlattık” diye konuştu.
Şırnak’ta yeni açılacak bölümler sayesinde öğrenci sayısında artış olacağını kaydeden Prof. Dr. Akmaz, kente üniversite öğlencilerin ekonomik katkısının büyük olduğunu vurguladı.
Çözüm süreci ile birlikte huzur ortamının kalıcı hale geleceği kanaatinde olduklarını ifade eden Akmaz, “Geçen sene Silopi Meslek Yüksekokulu’ndaki arkadaşlar bir araştırma yaptı. Yalnızca öğrencilerin yıllık olarak cari piyasaya bıraktığı para 14,5 milyon. Bu hesaba yeni gelecek öğrencileri ve öğretim üyelerini de katarsak, Şırnak piyasasına en azından 20-25 milyon arasında bir katkı sağlanır ama bundan bizim için daha önemlisi Şırnak artık bir üniversite şehri olacak. Bu üniversite şehrinin ister istemez gerek sosyal yansımaları ve gerekse kültürel yansımaları hem şehrimiz ve halkımız tarafından hissedilecektir. Bizim için bu katkı daha da önemlidir. Şırnak artık olumsuzluklarla anılan bir şehir değil. Çözüm süreci ile beraber huzur ortamının kalıcı olarak devam edeceği kanaatini taşıyoruz. Huzur ortamı ile beraber Şırnak’ın en güzel ve güzide turizm merkezi noktasına gelmesi için üniversitemizin çabaları var” şeklinde konuştu.
Kentlerin turizm potansiyelini dünyaya tanıtmasında üniversitelerin önemli bir güç olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Önümüzdeki aylarda Uluslararası Cudi ve Hz. Nuh Sempozyumu düzenliyoruz. Bu önemli katkı sağlayacak. İnşallah sempozyumda Cudi’ye çıkarız. Yine bu ay içerisinde havalimanımızın da açılacak olması üniversitemizin büyümesine katkı sağlayacaktır. Şırnak’tan Cudi’ye teleferik hattı kurulması için proje noktasında düşüncelerimiz var, bunları gündeme getiriyoruz zaman zaman. Bizim kendi tespitimize göre Şırnak’ta 70’in üzerinde tarihi kalıntı var. Araştırmalar yoğunlaşırsa bunun daha da artacağı kanaatindeyim. Bunla ilgili üniversitemizin bir kitap çalışması var.”