Sit Alanlarının İnşaata Açılmasını Engelleyecek Yasa Meclis’e Sunuldu

Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl sit alanlarında inşaat yapımına hapis ve para cezası öngören yasa maddesini iptal etmesinin ardından ortaya çıkan yasal boşluğu doldurmak için adım atılıyor.

Bakanlar Krulu’nca hazırlanan yeni yasa tasarısı dün Meclis’e sunuldu. Sit alanlarının inşaata açılmasını engelleyecek kanun tasarısıyla, sit alanlarıyla ilgili alınan kararların ilgililere Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca tebliğ edilmesi zorunluluğu getiriliyor. Tasarıda iptal edilen daha önceki kanun maddesinde yer alan ceza miktarları ise aynı kalıyor.

Tasarıya göre tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının tebliğ ve ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar para cezası kesilecek. Ancak yeni yasanın Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir yıllık sürenin dolacağı 14 Ekim’e yetişmesi zor görünüyor. Yasanın yetişmemesi halinde, çıkacağı süreye kadar geçen zamana kadar sit alanlarına inşaat yapılmasının cezasız kalacağı iddia ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın