Sitlerin kaderi ‘bir telefon’a bağlanmayacak

Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar, 1685 doğal sit alanı için tek yetkili olan Koruma Kurulu'nun feshedilmesi sonrası, bu alanların kaderinin tek bir kişinin telefonla verebileceği bir karar olmayacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bazı yatırımlarda Bakanlığı’na imar planları konusunda resen yetki verilmesine gelen tepkilerin normal olduğunu belirtirken, doğal sitler konusunda da geleneksel korumadan bilimsel etkin koruma sistemine geçeceklerini söyledi. Erdoğan Bayraktar, önceki hafta yayınlanan ve Bakanlığı’na çok geniş yetkiler verdiği gerekçesiyle kamuoyunda yoğun eleştiriler alan 648 sayılı kanun hükmünde kararnameyle ilgili bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

KARARNAMENİN AMACI
Bayraktar, Bakanlığı’nın yetkilerinin özellikle yatırımların hızlandırılması, bürokratik sürecin kısaltılması noktasında ve afet zararlarını azaltmaya yönelik dönüşüm proje ve uygulamalarının yapılabilmesine imkân sağlayacak şekilde yeniden düzenlendiğini vurguladı. Türkiye’nin doğal afetlerle ilgili risk düzeyinin üst seviyede bulunduğunu, bu riski yönetebilmenin ancak hızlı ve etkin teşhis ve müdahaleyle mümkün olabileceğini belirten Bayraktar, kararnamenin asıl amacının da bu olduğunu savundu.

ETKİN KORUMA YÖNTEMİ
Bayraktar, sit alanlarının kaderinin bir telefonla değişeceği iddialarını yanıtlarken de bunun kesinlikle tek bir kişinin telefonla verebileceği bir karar olmayacağını söyledi. Tüm doğal sit alanlarına ilişkin dokümanların Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan teslim alınacağını kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu: “Öncelikle korunan alanlarda boşluk analizleri ve temel araştırmalar yapılarak envanter oluşturulacaktır. Tehdit analizine dayalı öncelikler ve alana özgü stratejiler belirlenerek geleneksel korumadan, bilgiye ve elde edilen verilere dayalı bilimsel etkin korumaya geçilecektir.”

TÜM KARARLAR AYNEN GEÇERLİ
Bayraktar, bugüne kadar sit alanlarıyla ilgili alınan tüm kararların aynen geçerli olduğunu belirtti. Eskiden bölge kurullarında arkeolog, mimar, sanat tarihçisi, şehir plancısı uzmanların bulunduğunu, yeni bölge komisyonlarında ise biyolog, ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi, çevre mühendisi ve peyzaj mimarının bulunacağını söyleyen Bayraktar, doğal sitlerle ilgili kararların, ilgili meslek mensupları tarafından değerlendirileceğini söyledi. Bayraktar, doğal sitlerin doğa koruma, biyolojik çeşitlilik konusunda bilimsel araştırmalara kavuşacağını anlattı.

“TEDİRGİN OLMAYA GEREK YOK”
Resen yetki kullanımıyla bakanlığın projelerinin hiçbir engelle karşılaşmadan dilediği gibi uygulama imkanına kavuştuğuna ilişkin eleştirileri yanıtlayan Bayraktar, bu düzenlemenin, yatırımların proaktif bir yaklaşımla hızlandırılmasını amaçladığını söyledi. Bayraktar, “Tedirgin olmayı gerektirecek bir husus yok” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın