Slovakya’daki Eski Değirmenin Çağdaş Bir Eve Dönüşümü

RDTH Architekti, Slovakya'daki eski bir değirmeni ve çiftliği, bir aile evine dönüştürdü.

“Eski Değirmenli Yeni Ev” olarak adlandırılan yapı Slovakya, Trenčín’de eski değirmenin ve birkaç tarım yapısının bulunduğu bir arazide küçük bir derenin yanında yer alıyor.

RDTH Architekti, taş fabrikasını restore edip genişletmiş olsa da çiftlik binalarının çoğu günümüze kadar gelememiş. Bunun yerine eski görünümlerini yansıtan çapraz lamine ahşap (CLT) yapılarla değiştirilmiş.

RDTH kurucu ortağı René Dlesk, “Verilen yerin ve orijinal binanın hacim ve biçimini çağrıştıran bir konsept yarattık,” diyor.

V şeklinde düzenlenmiş evin planı, güneyde eski değirmen ve kuzeyde yaşam alanlarını barındıran yeni bir ahşap yapı ile çevrili merkezi bir bahçe yaratıyor.

Değirmen, mevcut taş yapısı restore edilerek ve ortaya çıkarılarak kalabalık toplantıların yapılabileceği bir alana dönüştürülmüş. Çağdaş bir kontrast sağlamak için CLT çatı ve merdiven gibi yeni eklemeler açıkta bırakılmış.

Değirmen, doğuda, arazide yıkılmış bir yapının formunu takip eden uzun, kapalı bir park ve depolama alanına bitişik.

Slatlı ahşaptan büyük sürgülü kapılarla tamamlanan bu yapının, müşteriler gelecekte kullanımını değiştirmek isterlerse kolayca uyarlanabilir olması amaçlanmış.

“Orijinal binalardan biri yeni kullanıma hiç uymuyordu, ancak orijinal şekli yerin genel karakteri için o kadar önemliydi ki onu tam olarak aynı şekil ve hacimde yeni bir bina ile değiştirdik,” diye açıklıyor Dlesk.

Evin kendisi, zikzak bir çatı ile tepesinde dar tahtalarla kaplı iki katlı bir ahşap hacim boyunca düzenlenmiş.

 

Zemin kattaki oturma, yemek ve mutfak alanındaki sürgülü cam kapılar, ahşap döşemeli bir terastan eski değirmene doğru bakan merkezi avluya açılıyor.

İçeride, beyaz duvarların ve soluk ahşap tavanların minimal bir şekilde tamamlanması, dikkati evden dışarıya bakan manzaraya odaklıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın