Çoğunlukla plajlar ve oyun alanları ile ilişkilendirilse de kum, teknoloji odaklı toplumumuz için çok önemli bir kaynak. Silikon mikroçipler, fiberoptik kablolar, yalıtım ve güneş pillerinin üretimi için esas olan kum aynı zamanda buzdolabı, mikrodalga fırın ve bilgisayar gibi tüketici elektroniği ürünlerinde kullanılan camın da ana bileşeni.
Kumu çıkarmak, taşımak, rafine etmek ve karmaşık elektronik bileşenlere dönüştürmek için yapılan yoğun çabalara rağmen, elektronik ürünler kullanım ömrünün sonuna ulaştığında bu bileşenleri geri dönüştürmek için çok az şey yapılabiliyor ve ardından çöpe atılıyor.
Dönüşüm için mükemmel malzeme özelliklerine sahip olan camın, elektronik atıklardan (E-atık) etkin bir şekilde işlenmesine ilişkin AB koşulları henüz oluşturulmamış.
Norveçli mimari tasarım ofisi Snøhetta, bu sorunu çözmek için, Brüksel merkezli tasarım ofisi Studio Plastique ile işbirliği içinde, elektronik atıklarda bulunan camın geri dönüştürülmesi ve kullanılması olasılığını araştıran Common Sands – Forite başlıklı bir araştırma projesi üzerinde çalışıyor.
Birden fazla deneme, prototip ve varyasyondan sonra ekip, E-atık cam bileşenlerinin geri dönüştürülmesi için standart bir sürecin yanı sıra değişken malzeme kalitesini bütünleştiren bir uygulama geliştirerek cam karoları tasarladı.
İtalyan seramik karo üreticisi Fornace Brioni de projeye katılarak deneyimlerini, endüstriyel teknik bilgilerini, üretim tesislerini ve ölçeklenebilirlik potansiyelini projeye kazandırmış.
Tasarımcılar geri dönüştürülmüş cam kullanarak, hem opak hem de şeffaf olmak üzere iki farklı boyutta karolar oluşturmuşlar.
Her biri benzersiz bir desen ve ifade sergilerken, tüm karolar son derece karmaşık, terrazzo benzeri bir malzeme kalitesi sunacak şekilde tasarlanmış. Sonuç olarak, hem yüzey kaplama hem de yarı saydam bölme elemanları dahil olmak üzere çok çeşitli mimari uygulamalar için uygun karolar elde edilmiş.
Common Sands – Forite projesinde, bir dizi mimari cam karo oluşturmak için atık malzemenin benzersiz bileşimi, rengi ve yapı özelliklerinden yararlanılmış.
Projede, geri dönüştürülmüş malzemenin estetik derinliğini, işlevini ve potansiyelini göstermek için çoğunlukla fırın ve mikrodalgalardan çıkan atık camlar kullanılmış.