Snøhetta, Geleneksel Najdi Mimarisinden İlham Alan Suudi Arabistan Opera Binasını Tasarlıyor

Snøhetta, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın dışındaki Diriyah'ta bir opera binası tasarladı. Çevresindeki çöl manzarasından, yerel kültürel mirastan ve Najdi inşaat geleneğinden ilham alan Royal Diriyah Opera Binası, tarihi bölgeyi yeniden geliştirmeyi amaçlayan geniş kapsamlı bir masterplanın parçasını oluşturuyor.

Opera binasının formu ve malzeme seçimi, tarihsel olarak çamur tuğla yapıları sıkı bir şekilde bir araya getirerek sürekli gölgelik alanlar oluşturan ve Najdi olarak bilinen bir yerel tarzı yansıtıyor. Önerilen tasarım,  ziyaretçileri güneşten korumak amacıyla açık geçişlerle birbirine bağlı bir bina kümesini içeriyor.

Tasarımın arkasındaki konsept, “sıcak güneşe maruz kaldığında çatlayan, rüzgar ve yağmur tarafından şekillendirilen ve sonra ayrı formlar olarak yeni bir şekil bulan, nehir yataklarından çıkan toprak” düşüncesi üzerine kurulmuş. Sonuç olarak, bina kümesi, yerden yükselerek site boyunca açık geçişler oluşturacak şekilde hayal edilmiş. Najdi’nin doğal malzemeye odaklanmasını yansıması olarak, bina kütlesi palmiye, taş ve toprak karışımından oluşuyor.

İçeride, 500.000 metrekarelik opera binası, her biri belirli türdeki performanslar için tasarlanmış dört mekanda yaklaşık 3.500 kişiyi ağırlayacak. 2.000 koltuklu bir opera tiyatrosu bulunuyor ve bu alanlar büyük ölçekli prodüksiyonlar ve başlıca sanatçılar için tasarlanmış. Ayrıca, 450 koltuklu bir  tiyatro ve 450 koltuklu çok amaçlı tiyatro daha küçük etkinliklere, etkileşimli programlara ve prova çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Diğer taraftan dışarıda, 450 koltuklu gölgeli bir çatı amfi tiyatro, açık hava performanslarına ev sahipliği yapacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın