Snøhetta, Lise, Çobanlık Okulu ve Tiyatroyu Tek Çatı Altında Birleştirdi

Snøhetta, Norveç'in Kautokeino kentinde, Sami Lisesi ve Ren Geyiği Çobanlığı Okulu ile Sami Ulusal Tiyatrosu Beaivváš için Čoarvemátta eğitim merkezi projesini tamamladı.

70°N Arkitektur ve sanatçı Joar Nango ile iş birliği içinde tasarlanan yapı, üç ahşap hacimden oluşuyor ve bu hacimler tek bir eğimli çatı altında iki kurumu birleştiriyor.

Ofisler, bölgenin yerli halkı Sami’lerin yerel mirası ve geleneksel yapı yaklaşımlarından ilham almış. Snøhetta’nın kurucusu Kjetil Trædal Thorsen, “Bu proje, iki uyumsuz kurumun başarılı bir şekilde birbirine bağlanmasının bir kanıtıdır. Proje ayrıca, geleneksel Sami el sanatlarında (duodji) önemli bir rol oynayan kaynakların son derece iyi kullanımını da sağlıyor. Bu el sanatlarında, hayvanın her parçasının – deri, burun deliği ve boynuz – bir şey için kullanılabilmesi önemli bir ilke.”

Thorsen, “Ren geyiği boynuzunun en iç kısmı, farklı nitelikleri ve güçleri simgeliyor, bu yapıdaki unsurların birleşmesini temsil ediyor. Biz de Čoarvemátta’nın bu kurumu ve genel olarak Sami topluluğunu birleştirici bir güç olmasını umuyoruz,” diye ekliyor.

7.200 metrekarelik merkez, yapının ortasından dallanan üç kanattan oluşuyor ve tiyatro, idari alan, atölyeler ve derslikleri içeriyor. Yapının ortasında yer alan geniş bir giriş holü, iki kuruma ortak bir alan olarak hizmet veriyor.

Dış cephe, çam ağacı ile kaplanmış ahşap bir yapıdan oluşuyor ve çatısı 34.000 metre kebony ahşapla kaplı. Tiyatro kanadının alın duvarı, köyün eski ilkokulundan yeniden kullanılan arduvaz taşlarla kaplı. Binanın güney cephesinde, ana girişin yer aldığı bölüm, çatının dinamik yapısı tarafından vurgulanıyor ve basamaklı ahşap sütunlarla destekleniyor.

Girişin hemen önünde, bir ateş çukuru, oturma taşları ve bir amfi tiyatro içeren bir avlu yer alıyor ve binanın formundaki boşluklara yerleştirilen iki ek açık alanla tamamlanıyor.

İç mekanda, merkez, tamamen ahşapla kaplı geniş ve merkezi bir giriş holüne açılıyor ve cilalı beton zeminlerle döşenmiş. Çatı hatlarının birleşim noktasında bir çatı penceresi yer alıyor ve bu pencere, ren geyiği çobanlığı yapan Sami bölgelerinde bulunan ahşap yapıların tipik bir özelliği olan duman deliğine atıfta bulunuyor.

Giriş holünde, oturma alanı olarak da kullanılabilen geniş basamaklar, üst kata erişim sağlıyor. Bu katta, kırmızı boyalı duvarlar ve canlı sanat eserleriyle arka plan oluşturulan bir oturma alanı bulunuyor. Yapının farklı alanlarında, ahşap ve beton malzeme paleti, renkli duvarlar ve zeminlerle zenginleştirilmiş.

Ofise göre, yapı Passivhaus standardına uygun ve enerji ihtiyaçlarının yüzde 90’ını kendi kendine karşılıyor. Ayrıca inşaat sonrasında bölgenin bitki örtüsünün geri kazanılması için çaba gösterilmiş.

Snøhetta’nın kıdemli peyzaj mimarı Thea Kvamme Hartmann, “Sami kültüründe peyzajı parklara ve kentsel alanlara dönüştürme geleneği yoktur,” diyor. “Lavvu’dan (geçici Sami konutu) çıktığınızda doğrudan doğaya – peyzaja – adım atarsınız.”

Hartmann, “Bu projenin büyük bir kısmı, bölgenin nasıl yeniden bitkilendirilebileceğine ve inşaat dönemi sona erdikten sonra platonun binayı çevreleyecek şekilde nasıl geri kazanılacağına dair bir strateji oluşturmakla ilgiliydi,” diye ekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın