Waterloo Üniversitesi'nden öğrenci Nicole Cao, konut sakinlerini kendi mekanlarını yaratmaya teşvik eden ve yeni toplu yaşam biçimlerini nasıl yaratabileceğini araştıran, üç katlı bir ETFE sera atriyumuna sahip Solar Steps isimli bir proje tasarladı.
Ontario, Brampton’da yer alan proje, Waterloo Üniversitesi‘nde profesör Adrian Blackwell liderliğindeki üçüncü sınıf bir tasarım stüdyosu için “İnsanlar gayrimenkulden daha önemlidir” başlığıyla bir proje konusu oluşturuldu.
Tasarım konsepti, iç ve dış mekanlardaki yerel ve kamu programları arasındaki ilişkileri yeniden tanımlıyor. Sirkülasyon, görsel ve işitsel geçirgenlik, mekansal ilişkiler, açıklıklar ve diğer mimari müdahaleler ile sakinlere mekansal anlatılar sağlıyor.
Üç kat yüksekliğindeki sera yapısı, bir iklim stratejisi olmanın yanı sıra yarı kamusal, yarı bir arabulucu haline gelen yapının ortak bir terasını kapsıyor.
Bina sakinleri rüzgar ve yağıştan korunurken, yarı saydam yüksek tavandan gelen güneş ışığı ile rahat ve yaşanabilir bir alanda dış mekanı deneyimleyebiliyor.
Yaprak döken iç mekan bitkilendirmeleri dinamik peyzaja katkıda bulunurken, mobilyalar, çamaşır ipleri, bisikletler, şövaleler ve diğer kişisel eşyalar da dahil olmak üzere “yerleşik yaşam izleri” terasın sosyal atmosferini güçlendiriyor.
Bu konfor ve erişilebilirlik nitelikleri, sera terasının altında yerleşik aktiviteyi ortaya çıkarır ve yoğunlaştırıyor. Sonuç olarak, komşular arasındaki sosyalliği ve etkileşimleri teşvik eden yeni bir ortak yaşam oluşturulmuş oluyor.
Katmanlı planın bir sonucu olarak, konut sakinleri, ara boşlukları değişen programatik ihtiyaçlara uyarlamak için “sınır” öğeleriyle düzenli olarak etkileşime giriyor.
Açılır katlanır kapılar, sera koşullarının her birimin güney yüzünün giriş sınırlarını aşarak istendiğinde her bir özel yaşam alanıyla birleşmesini sağlıyor.
Sürgülü kapılar, sürgülü duvarlar ve işlevlendirilebilir duvar açıklıkları, farklı konut durumları için ihtiyaç duyulduğunda, büyük toplantılar veya sessiz çalışma alanları gibi çeşitli mekansal olasılıkları barındırıyor.
Solar Steps’in sokağa bakan pasajı, barınma yapısı ve ticari programı aracılığıyla konutu kentsel bağlamla birleştiriyor. Birinci kattaki birimlere bağlı vitrin alanı, sakinlerin lokal işletme fırsatlarına doğrudan erişmesini sağlıyor.
İnsanlar, hem ticari faaliyetleri hem de hava ve trafikten korunmak için, bu pasajı canlı bir pazar yerine dönüştürüyor. Erişilebilirliği ve atmosferi, daha geniş bir kentsel topluluğun yeni bir toplanma merkezi olarak bu alana ilgi göstermesini sağlıyor.
Sınırların ve yerleşik ara mekanların katmanlaşması yoluyla, sakinlerin komşularıyla ve daha geniş toplulukla ilişkisi aynı zamanda daha esnek hale gelmiş.