Soli Pompeiopolis, Dünya Mirası Listesi’ne Girebilir

Mersin'de 2 bin 700 yıllık antik liman kenti Soli Pompeiopolis'teki kazılara başkanlık eden D.E.Ü. Müzecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı; yerleşimin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Remzi Yağcı, merkez Mezitli İlçesi Virahşehir Mahallesi’ndeki antik liman kenti Soli Pompeipolis’te 15 yıldan beri devam eden kazılarda sütunlu caddenin güney ucundaki karşılıklı 7’şer sütundan 14 sütunu ayağa kaldırdıklarını, bu yıl 17 Temmuz’da başlayıp, ağustos sonuna kadar devam edecek kazılarda 30 kişilik ekiple restorasyona yönelik kazı-temizlik çalışmaları yaptıklarını anlattı.

Yağcı, “Soli, Rodos adasından gelen Dorlar tarafından kurulmuş. Kent adı güneş anlamına geliyor. Dorlar, güneş tanrısına taptıklarından muhtemelen kentin adı da dini inançlarıyla ilgili. Milattan sonra 525’teki depremde yıkılan Soli Pompeiopolis’i ayağa kaldırmayı amaçlıyoruz. Hem karadan, hem de denizden gezilebilir durumda olan Soli Pompeipolis, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilir” dedi.

Kazı alanını ziyaret eden Mezitli Belediye Başkanı CHP’li Neşet Tarhan’a da bilgiler veren Yağcı, burada gün ışığına çıkartılan Afrika, Kıbrıs ve Foça seramiklerinin Roma ve Bizans dünyasının sosyal ve ticari yaşantısını yansıttığını aktardı.

‘ROMA DÖNEMİNE AİT ÖNEMLİ AYRINTILAR VAR’

Restorasyon yaptıkları alanda Roma dönemine ait önemli ayrıntılar ortaya çıkardıklarını belirten Yağcı şunları söyledi:

“Roma döneminin dükkanlarına ulaştık. Bu dükkanların bodrum katlarında ilginç buluntularla karşılaşıyoruz. Dönemin ticaret ve sosyal hayatını yansıtan objeler çıkıyor. Örneğin, o dönemde kullanılan bir tuvalet örneği bulduk. Bu dönemin sosyal hayatı ile ilgili ilgi çekici bir kalıntı. Kaldırdığım toprağın altından yeni sütun başlıkları çıktı. Yine Roma döneminin sikkeleri çıkıyor. Bunlar bize tarihlemede yardımcı oluyor. Sütunlu caddeyi gezilebilir hale getirmeye çalışıyoruz.”

Birçok medeniyeti içinde barındıran Soli’de 5-6 yıllık çalışmanın ardından müze kurulmasının uygun olacağını kaydeden Yağcı şöyle konuştu:

“Neolitik, Helenistik ve Roma dönemleri gibi birçok dönemi bünyesinde barındıran ve büyüleyici yapısıyla hayranlık uyandırtan Soli, Mersin tarihinin ne kadar zengin olduğunu, ne kadar geriye gittiğini gösteriyor. Kazıların amacı tarih bilincini oluşturmak ve bu kalıntıları gelecek kuşaklara aktarmaktır. Arkeolojik çalışmaların tamamlanmasından sonra burada bir müze kurmayı tasarlıyoruz. Kurulacak müzeyle, sütunlu cadde karadan ve denizden gezilebilir bir hale gelecek. Bu müze, bir açık hava müzesi olacak veya bütün alanı bir arkeopark haline getirmeye çalışacağız. Umarım gerekli onaylar alındıktan sonra orta vadede gerçekleştirilecek.”

‘SOLİ İHMAL EDİLMİŞ’

Mezitli Belediye Başkanı Tarhan ise Soli’nin uzun yıllar ihmal edildiğini, antik kent bölgesinde çarpık yapılaşmalara göz yumulduğunu söyledi.

Soli’nin kazıların tamamlanmasıyla Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olacağına inandığını vurgulayan Başkan Tarhan “Mezitli deniz turizmi, yayla turizmi ve tarımdaki öneminin yanı sıra bu tarihi değeriyle de dünyaya kendisini gösterecek. Çok uzun yıllara dayanan geçmişi olan Soli maalesef ihmal edilmiş ve hor kullanılmış. Tarihi değerlerimizin üzerine çarpık yapılaşma kurulmuş. Gelecek yıl çok daha geniş olanaklarla yapılacak çalışmalarla antik limanın ortaya çıkacağına inanıyorum. Burası sadece Mersin’in değil Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olacaktır. Herkes burayı ziyarete gelecek dünyanın odak noktası olacaktır” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın