Manisa Soma’da kömür ocağında çıkan yangında mahsur kalan işçilere ulaşmak için zamana karşı yarış başlatıldı. Ancak saatler ilerledikçe ölüm haberleri geldi.
Türkiye’yi yasa boğan kara haberi madende inceleme yaptıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı. Faciadan 11 saat sonra, sabaha karşı saat 05.00’da açıklama yapan Taner Yıldız, 201 madencinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Manisa’nın Soma ilçesinden gelen haber Türkiye’yi yasa boğdu. 598 işçinin vardiya değiştirdiği sırada kömür madeninin girişinin 600 metre ilerisindeki trafodaki patlamanın ardından çıkan yangın sonucu ocak dumanla doldu. Bu dakikadan sonra yaşam savaşı başladı. Kurtarma çalışmaları kapsamında madene oksijen verildi. Ancak saatler ilerledikçe cesetler çıkarılmaya başlandı.
SOMA ilçesinin Eynez bölgesindeki Soma Holding’e ait Soma Kömür İşletmeleri A.Ş madeninde dün her şey normal başlamıştı. Ancak yaklaşık 6 bin işçinin çalıştığı ve vardiya değişimi sırasında 598 işçinin bulunduğu madende saatler 15.10’u gösterdiğinde facia yaşandı. Elektrik panosunda meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktı. 2 kilometrelik galerileri bulunan madende ilk anda çıkışa yakın olan işçiler dışarı çıkmayı başarırken yaklaşık 300 işçi alev duvarının arkasında mahsur kaldı. Ancak tek tehlike alevler değildi. Maden ocağı dumanla dolmaya başladı. Bununla birlikte zamanla yarış da başladı. Çünkü her geçen dakika işçiler için çok önemliydi. İşçilerin gaz maskeleri vardı ancak onların da bir dayanma süresi vardı.
Elektrikler kesildiği için madendeki asansörler de çalışmadı. İlk etapta yakındaki bir maden ocağından gelen tahliye ekibi kurtarma çalışması başlattı. İlçedeki ambulansların yanı sıra çevre ilçelerden de ambulanslar sevk edildi maden ocağına. Olay duyulur duyulmaz işçilerin yakınları da madene akın ederken jandarma kurtarma çalışmalarının olumsuz etkilenmemesi için çevrede güvenlik önlemi aldı.
Yaklaşık 30 kişi hastaneye kaldırıldı. Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak, hastaneye getirilenlerin dumandan zehirlendiğini söyledi. Parlak, tedavisi süren 4 işçinin de sağlık durumlarının iyiye gittiğini belirtti.
Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ise, kazanın vardiya değişimi sırasında meydana geldiğini, saat 18.30 itibarıyla kendilerine gelen bilginin 5 işçinin öldüğü yolunda olduğunu açıkladı.
Yerin metrelerce altında kalan işçiler için zaman daralıyordu. Çözüm yolları arandı. Soma İtfaiye Müdürü Temel Korkmaz, “İşçileri çıkarmadan yangına müdahale edilmeyecek” dedi. İşçilerin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı. Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, “Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var” dedi.
Saatler ilerledikçe ölüm haberleri gelmeye başladı. AFAD saat 23.00 sıralarında ölü sayısını 17, yaralı sayısını 11 olarak bildirdi. Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise ölü sayısını 157 olarak açıkladı. Gece yarısı Enerji Bakanı Taner Yıldız, “201 işçi kardeşimizi kaybettik. Rakamların yükselmesinden endişe duyuyoruz” dedi.
Patlamada ölenlerin cesetleri, Kırkağaç ilçesinde bulunan kavun saklama deposuna konuldu. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi. Cenaze taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda başta İzmir ve Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda savcının da kimlik tespiti, inceleme yaptığı bildirildi. Madenci ailelerinden bazıları da soğuk hava deposuna gitti.