Sosyal ve kapsayıcı bir konut kompleksi: Enterprise Research Campus

Sosyal ve kapsayıcı bir konut kompleksi: Enterprise Research Campus

MVRDV, Boston'daki Enterprise Research Campus için sosyal ve kapsayıcı bir konut kompleksi tasarlıyor.

Boston, Massachusetts’in Allston bölgesinde, Harvard Business School’un bitişiğindeki Enterprise Research Campus’te MVRDV tasarımı bir konut kompleksinin inşaatına başlandı.

Yüzde 25’i uygun fiyatlı birimlerden oluşan 343 daire, küçük yerel işletmeler için perakende alanları, yeşil bir çatı terası ve sakinler için olanaklarla proje, bu yeni kentsel bölgenin sosyal ve kapsayıcı karakterine katkıda bulunuyor.

Western Avenue üzerinde Harvard Business School’un karşısında yer alan Enterprise Research Campus, bir zamanlar sanayi bölgesi olan alanı yeşil ve yürünebilir bir mahalleye dönüştürüyor.

Tishman Speyer tarafından Harvard ile ortaklaşa geliştirilen kampüs, inovasyon, girişimcilik ve farklı sektörler arasında işbirliği için bir merkez oluşturmayı amaçlıyor.

Master plan, Studio Gang ve Henning Larsen tarafından geliştirilen bir ekip tarafından oluşturuldu. Proje apartmanlar, ofisler, laboratuvarlar, bir otel ve Harvard University için bir konferans merkezi gibi çeşitli binaları barındırıyor. Ayrıca, SCAPE Mimarlık Ofisi ve Boston merkezli tasarım firması Utile de projeye katkıda bulundu.

Allston bölgesini Charles Nehri’ne bağlayan iki dönümlük açık alana yayılan daha büyük bir ana planın yeşil omurgası olarak hizmet veren Greenway’in bir bölümünü de içeriyor.

MVRDV’nin tasarımı, masterplanın ortasında, Greenway’in sınırında yer alıyor.

Projede iki konut bloğu, sekiz katlı orta katlı bir bina ve 58 metreye yükselen 17 katlı bir kule yer alıyor.

Zemin katlarında, Marlon Blackwell Architects tarafından tasarlanan komşu otelin yanı sıra bu yapılar, apartman kompleksi sakinlerinin kullanımı için ortak çalışma alanı, spor salonu, oyun odası ve toplantı odaları gibi olanaklardan oluşan tek katlı bir katmanla birbirine bağlanıyor.

Bu olanaklar apartman sakinleri tarafından paylaşılırken zemin katın dış kenarlarında yer alan perakende alanları Allston’ın geri kalanının karakterine uyacak işletmeleri hedefleyecek şekilde tasarlanmış.

Bu tek katlı bağlantı elemanının çatısında apartman sakinlerinin kullanımı için bir teras yer alıyor. Yeşil yolun tasarımında da çalışmış olan SCAPE tarafından peyzaj tasarımı yapılan bu teras, geniş bir bitki yatağı ile kaplanmış ve aşağıdaki yeşil yol ile bir devamlılık oluşturuyor.

Projede stüdyo, tek yatak odalı ve iki yatak odalı dairelerin bir karışımından oluşan daireler yer alıyor. Her daire tipi üç farklı büyüklükte olup, cepheyi içeri ve dışarı doğru iterek binalara görünümlerini veriyor.

Dışarıdan bakıldığında tasarım, binalara ilgi çekici bir doku kazandıran küçük girinti ve çıkıntılarla karakterize ediliyor. Bu girintiler aynı zamanda daha fazla dairenin köşe penceresine sahip olmasını sağlayarak her bir sakinin manzarasını en üst düzeye çıkarıyor.

“Harvard Kampüsü gibi bir yere bu kadar yakın bir yerde tasarım yapmak heyecan verici bir meydan okuma.  Burada gelenek, kalite ve gelecek odaklı düşüncenin alışılmadık bir karışımı var. Bu konutlarla bu kimliğe uyum sağlamayı umuyoruz. İnce malzemeler ve detaylar kullanan tasarımımız, yerel mimariye referans verirken aynı zamanda kendi şık karakterini de üstleniyor. Buradaki geleceği şekillendirmede rol oynayacak öğrenciler ve genç profesyoneller için ideal bir yer.”

Enterprise Research Campus’deki tüm binalar Boston’a özgü bir renk paletini benimsiyor. Konut binalarının cepheleri, Boston’da yaygın olan yeşil bakır kaplı cumbalara bir gönderme olarak parlak yeşil panellerle kaplandı.

Yüksek enerji ve su verimliliği, bilinçli olarak tedarik edilen ve tasarlanan malzemeler ve son teknoloji MEP sistemleri sayesinde proje LEED-Gold Sustainability Certification’ı hedeflemekte.

Rahat mağaza koleksiyonu ve bitişiğindeki Greenway’e görsel olarak bağlanan açık alanıyla herkes için programlama ve etkinliklerle aktif bir kamusal alan olarak hizmet verecek.

Enterprise Research Campus konutları, mahallede sosyal bir merkez haline gelecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın