Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Asya Kalkınma Bankası (ADB) "Sri Lanka'nın Güç Sektörü Değerlendirmesi - 2050'ye Kadar Elektrik Üretiminin Yüzde Yüz Yenilenebilir Enerji ile Gerçekleştirilmesi" adlı bir rapor yayınladı.
Güney Asya Enerji Bölümü Direktörü Priyantha Wijayatunga, kamusal tesislerdeki desantralize enerji hizmetlerinin küresel ölçekte nasıl yönetilebileceği konusunda bu değerlendirme raporunun kapsamlı bir örnek sunduğunu ifade ediyor.
Rapor için gerçekleştirilen çalışmalara göre, Sri Lanka’nın elektrik üretim kapasitesi ihtiyacı 2050 yılına kadar 3.700MW’tan 34.000MW’a yükselecek. Bu çalışmalar, elektrik üretim kapasitesinin çoğunun rüzgar ve güneş enerjisi ile karşılanması gerektiğini gösteriyor. Raporda bu iki kaynağı ise, hidroenerji ve biyokütle enerjisi takip ediyor. UNDP ve ADB, ülkedeki elektrik şebekesinin varlığını sürdürebilmesi için elektrik depolama kapasitesini arttırmanın da oldukça önemli olduğunu belirtiyor.
Yenilenebilir kaynaklara geçiş yapılması, ülkenin fosil yakıt ithalatını ciddi ölçüde azaltması ve on sekiz milyar dolara yakın paranın ülke kasasında kalması anlamına geliyor. Ancak bu geçişin sağlanabilmesi için ülkede elli milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç var.
UNDP İklim Değişikliği Teknik Danışmanı Alexandra Soezer, bu tür çalışmaları ile Kalkınma Programı’nın öncü bir “kalkınma” kuruluşu olma niteliğini devam ettirdiğini açıkladı.
Bu gibi bilgi ürünleri, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nin “Uygun Fiyatlı, Temiz Enerji” maddesi için değerli girdiler veriyor. Bu alandaki faaliyetlerimizi genişletmeye ve daha iyi bir yarın için yol göstermeye devam edeceğiz.